Emlék

2023.11.20. 17:25

A magyar könyvnyomtatás első példányával és koszorúval emlékeztek Takáts Gyulára

Egész napon át Takáts Gyula halálának évfordulójára emlékeztek Kaposváron hétfőn. Tárlatvezetésen vehettek részt az irodalomkedvelők az író, költő egykori kaposvári otthonában, de könyvbemutató is színesítette a programot.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Tizenöt éve hunyt el Takáts Gyula, tabi születésű, kaposvári Kossuth-díjas író, költő, műfordító, múzeumigazgató. Emléke előtt tisztelegtek hétfőn Kaposváron a róla elnevezett könyvtár munkatársai. A bibliotékához tartozó Takáts Gyula Emlékház adott helyet megemlékezés-sorozatnak, amely délelőtt tárlatvezetéssel kezdődött a somogyi költőfejedelem egykori otthonában.

– Takáts Gyula első családi otthona a Donnerban volt Kaposváron, majd néhány évvel később a mai emlékház épületét vásárolta meg Takáts Gyula édesapja; a költő iskolás korától ebben a házban élt – mondta Halász Lászlóné, a Takáts Gyula Emlékház tárlatvezetője. Az épületben adta át Farkas Gábor Farkas Rázsits Veronikának a Takáts Gyula Vármegyei Hatókörű Könyvtárnak szánt Budai Krónika-Chronica 550 egy példányát.

Fotó: Lang Róbert

– Pontosan 550 esztendővel ezelőtt látott napvilágot az első Magyarországon nyomtatott könyvként a Budai Krónika Hess András budai nyomdájának legelső termékeként. Ezt megünnepelve 550 példányba adtuk ki a hasonmás példányait, amelyből egy ide a Takáts Gyula Vármegyei Könyvtárba került – mondta Farkas Gábor Farkas, művelődéstörténész, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) munkatársa. A történész kiemelte, hogy a középkori magyar történelem legjelesebb és kevésbé ismert történeteit foglalja magában a kötet. A krónika érdekessége, hogy olyan nem fordult elő még másutt a világon, hogy egy nemzet történelméről szóló mű legyen az első nyomtatványa egy országnak, márpedig hazánkban ez volt az első nyomtatott könyv.

Megkoszorúzták a költő szobrát 

Takáts Gyula Tabon született, de élete nagy részét Kaposváron töltötte. Somogyot, különösen Kaposvárt nagyon szerette, amelynek díszpolgára is lett 1973-ban. 2012 óta viseli a kaposvári bibliotéka Takáts Gyula nevét. Az intézmény célul tűzte ki, hogy minden kaposvári, vagy itt tanuló diák megismerje az író, költő munkásságát. Tizenöt évvel ezelőtti halála évfordulójának napján megkoszorúztak az őt mintázó szobrot a Takáts Gyula téren. 

Fotó: Lang Róbert

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában