Okozhat-e allergiát a jéghideg sör?

A forró nyári melegben jóleshet egy pohár sör, amely az esetek többségében nem is okoz problémát. Az alkoholos ital ritkának számító allergizáló hatásáról először a nyolcvanas években számoltak be néhány betegnél tapasztalt általános rosszullét kapcsán.

SONLINE

Panaszt a benne lévő árpa, komló és az erjesztéshez szükséges élesztő egyaránt okozhat, igen változatos klinikai képpel. Leggyakoribb tünetek a kiterjedt csalánkiütések, ízületi fájdalmak, nyelvduzzadás, mellkasi szorítás voltak. A néhány, szakirodalomban fellehető eset mindegyikében ismert pollenallergiás betegről volt szó. Ezek alapján elmondható, hogy allergia szempontjából a sör biztonságosnak mondható.

A nagy mennyiségű alkohol bevitel miatt kialakuló másnaposságot nem számítva, azonban gyakrabban okoz egyéb problémát a sör, rendszerint egy fajta alkohol túlérzékenység útján. Jellemző rá, hogy akár egy pohár sör fogyasztása is kipirulást, vérnyomásesést okoz, amelyet általában szapora szívműködés kísér. A jelenség az alkohol lebontásában központi szerepet játszó alkohol-dehidrogenáz enzim veleszületett csökkent működésével magyarázható. Ennek köszönhetően kis mennyiségű alkohol fogyasztása is értágulatot okozó anyagok felszaporodásával jár.

Természetesen ebben az esetben a fenti tünetek bármely más fajta alkoholos ital fogyasztásakor is fellépnek. Vigyázat! Bizonyos antibiotikus vagy gombaellenes gyógyszerek az enzim működését gátolva szintén megzavarják az alkohol lebontását, így hasonló panaszok jönnek létre egyébként egészséges embernél. Olvassuk el tehát figyelmesen és tartsuk be a betegtájékoztatóban foglaltakat.

A sör mértékkel történő fogyasztása a benne lévő B-vitaminok és a többi szeszes italhoz viszonyított csekélyebb alkoholmennyiség miatt megengedhető. A napi 1 pohár sör mellett azonban igyunk meg legalább 2, 5 liter ásványvizet vagy ízesítés nélküli teát a nyári melegben. Ez utóbbiak folyadékpótlásra sokkal inkább ajánlhatók.

HA KÉRDÉSE VAN AZ ALLERGIADOKTORHOZ, KÜLDJÖN E-MAIL-T AZ [email protected] CÍMRE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!