Uborkaszezon idején

Mintegy 4000 éve termesztik szerte a világon a közismert, magas víz- és rosttartalmú zöldséget, az uborkát. A feltehetően Indiából vagy Thaiföldről származó uborka magjából készült olajat a francia konyha dresszingnek is használja, leve kedvelt kozmetikai alapanyag. Hazánkban leginkább salátaként fogyasztják frissen, vagy ecetes lében eltéve csemege uborka formájában.

SONLINE

Az uborka a sárga- és görögdinnyével, cukkinivel együtt a tökfélék családjához tartozik, amelyekből már jó néhány, szerkezetében hasonló allergizáló fehérjét sikerült azonosítani. Az uborkával kapcsolatosan fellépő, főként a száj nyálkahártyájára korlátozódó allergiás tünetek elég ritkák, a betegek fogyasztás után vagy közben jelentkező nyelv és ajakduzzanatról számolnak be. A szerkezeti hasonlóság miatt létrejövő többes allergiát keresztallergiának hívjuk, amelynek ma már rendkívül sok formája ismert,így okozhat panaszt uborka allergiás egyénnél a banán is.

A gyakorlatban a fent említett szájtüneteket okozó görögdinnye-uborka keresztallergián kívül a salátafélében lévő fehérjék a bőrrel érintkezve bőrgyulladást képesek kiváltani. Ez utóbbi a levet tartalmazó kozmetikumok használatakor vagy a zöldség feldolgozása kapcsán fordul elő.
Alapszabály, hogy még ismert dinnye vagy banánallergia esetén sem tiltható el a beteg azoktól az ételektől, amelyek  keresztallergiát okozhatnak, így jelen esetben az uborkától.

Hasznos azonban az érintettnek tájékozódni a veszélyről. Amennyiben a nyers uborka nem, de a savanyított változata panaszt okoz, érdemes utánanézni az E-számoknak, amelyek közé a gyári készítményekben fellelhető konzerváló szerek (E 200-299) és savanyúságot szabályozó ételadalékok (E 300-399) is tartoznak. Egy jó háziasszony tudja, hogy hozzáadott tartósítószer nélkül száraz dunszt, gőzölés útján vagy mikrohullámú sütőben történő sterilizálással otthon egészségesebb, ráadásul sokkal finomabb csemege uborka készíthető. Bőrkiütés esetén orvos által javasolt gyulladáscsökkentő-kezelés és a kiváltó anyag kerülése  jelenti a megoldást.

HA KÉRDÉSE VAN AZ ALLERGIADOKTORHOZ, KÜLDJÖN E-MAIL-T AZ [email protected] CÍMRE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!