Bulvár-celeb

2021.06.29. 05:59

Egy 2019-es vuhani sportesemény okozhatta a világjárványt, egy magyar katona is megszólalt

Egyre több a bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus már hetek óta terjedt Vuhanban, mielőtt a helyi egészségügyi hatóságok 2019. december 8-án hivatalosan is elismerték a betegség létezését.

Magyar sportolók a Vuhanban megrendezett CISM Katonai Világjátékokon

Forrás: Ripost / honvedelem.hu

Az Egyesült Államok szövetségi törvényhozásának több képviselője is aláírt egy nyílt levelet, mely szerint a 2019 októberében, Vuhanban megrendezett CISM Katonai Világjátékok lehetett az első nagy „szuperterjesztő” esemény a koronavírus-járvány történetében. És nem kizárt, hogy a lokális betegség úgy vált globálissá, hogy a világ minden tájáról odaérkező sportolók közül többen is elkapták, majd hazavitték magukkal Covid–19 betegséget – írja a Ripost.

A levelet aláíró politikusok arra szólították fel a Joe Biden vezette kabinetet, hogy vizsgálják meg, jelentettek-e Covid–19-szerű megbetegedéseket a játékokon részt vevő sportolók. Mert ha igen, akkor az közvetett bizonyíték lehet arra, hogy a koronavírus már hetek óta terjedt Vuhanban, mielőtt a helyi egészségügyi hatóságok 2019. december 8-án hivatalosan is elismerték a létezését.

A 7. Katonai Világjátékok (Military World Games) Vuhanban zajlott 2019. október 18–27. között. A nemzetközi sporteseményen több mint 100 ország 9000 sportolója vett részt; Magyarország például 50 fővel képviseltette magát.

Tekintettel a világjárvány eredetével kapcsolatos megválaszolatlan kérdésekre, az amerikai kongresszus több tagja is úgy gondolja, hogy a 2019-es játékokon részt vevő sportolók egészségügyi állapotával kapcsolatos információk kulcsfontosságú bizonyítékokat szolgáltathatnak arról, hogy pontosan mikor robbant ki a járvány a kínai nagyvárosban.

A Washinton Post beszámolója szerint az amerikai atléták, akik elutaztak a világjátékokra, azt mondták, hogy Vuhan már októberben is úgy nézett ki, mint egy „szellemváros”. Ennél azonban sokkal ijesztőbb, hogy nevük elhallgatását kérő francia, német, olasz és luxemburgi sportolók azt állították a patinás amerikai lapnak, hogy koronavírusszerű tüneteket produkáltak a hazautazásuk után, és a rejtélyes betegség szélsebesen szétterjedt a rokonaik és barátaik között.

„A koronavírus-járvány eredetével kapcsolatos megválaszolatlan kérdések miatt azonnali hatállyal meg kell vizsgálni, hogy a 2019-es játékokon részt vevő sportolóknak milyen volt az egészségi állapotuk az eseményt követő hetekben”

 

– fogalmazott Mike Gallagher republikánus párti képviselő, aki egy vizsgálóbizottság felállítását javasolta a Védelmi Minisztériumnak.

John Kirby, a Pentagon szóvivője a nyílt levélre reagálva elmondta: A minisztériumnak jelenleg nincs tudomása arról, hogy bárki koronavírus-fertőzéssel tért volna haza a Katonai Világjátékokról, de támogatják a vizsgálat ötletét.

Magyar sportolók a Vuhanban megrendezett CISM Katonai Világjátékokon
Fotó: Ripost / honvedelem.hu

 

Külön érdekesség, hogy április elején az M4 Sport arról számolt be, hogy a vuhani játékokon ugyancsak részt vevő egyik magyar triatlonos, Tóth Tamás is megfertőződhetett a sporteseményen a Sars-Cov-2 koronavírussal. A 30 éves sportoló akkor azt mondta, hogy 2019 év végén, egy héttel azután, hogy Vuhanban járt, már betegnek érezte magát.

„Egyhetes borzalmas betegség következett, nem is tudom, mikor voltam utoljára ilyen beteg, a koronavírus összes tünetét produkáltam. Nem mondom, hogy az volt, de tény, hogy a lappangási idő végén majdnem egy hétig láztól és a tüdőgyulladás tüneteitől szenvedtem”

– fogalmazott a sportoló, aki hozzátette, hogy a vuhani versenyen induló többi magyar versenyző is tapasztalta magán a tüneteket, de náluk enyhébb lefolyású volt a betegség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!