Szolgáltatói szürreál

2020.02.03. 17:52

Mobilon előfizet tévéadásra és kivetítené a tévére – még mit nem?

A lehetőség előtelepítve, vagy ingyen letölthetően adott az okostelefonokon. Csak nem minden programon működik.

Forrás: Shutterstock

Apple telefonokon az AirPlay szoftver, Huawei-en a vezeték nélküli kivetítés, Samsungon a Smart View segítségével (és gyártónként így tovább) lehet tükrözni a mobil tartalmait a tévé képernyőjére.

Vagyis, ha adott a közelben egy nagyképernyős tévé, egy érintéssel streamelhető, lejátszható a mobil, s így a mobilon előfizetett televíziós adás tartalma is – gondolnánk.

Olvasónknak UPC Horizon Go előfizetése van az egyik címén, azt jogszerűen feltelepítette a mobiljára is. Egy másik tartózkodási helyén azonban kiderült, hogy ott nem tudja kivetíteni a kedvenc sportcsatornát, mert a szoftver közli vele, hogy a kép megjelenítése nem engedélyezett. Hiába vette meg tehát a fél falat elfoglaló méretű tévét, az adást nem tudja tükrözni.

Fotó: Shutterstock

Rövid guglizással kiderül, hogy több hazai fórumon, a HWSW-n – sőt, a UPC saját fórumán is – cincálják a kérdést. A problémára a válasz röviden egy „csak”-ban foglalható össze: azért nem lehet, mert a szolgáltató nem engedélyezi.

A tiltás éppenséggel jogszerű, hiszen a felhasználói szerződés rögzíti, hogy mobilon és PC-n játszható le a tartalom. Mégis, enyhén szólva érthetetlen, hiszen manapság egyre többen bárhol és bármin el akarják elérni – adott esetben tükrözni – mindazt, amire előfizettek, amit egyszer már kifizettek.

Telefonos és írásbeli megkereséseinkre a UPC nem adott érdemi választ, csak megismételte az ismert szabályokat, s egy linket küldött a szolgáltatás amúgy ismert „felhasználási feltételeiről”, de nincs válasz arra, hogy a korlátozásnak technikai, jogi, vagy netán üzletpolitikai okai vannak. Sajnos ezzel a gyakorlattal a UPC nincs egyedül: a telekomos TVGo appal is ugyanez a helyzet, az sem engedi a tükrözést.

Jó hír, hogy a szakmai pletykák szerint (amit a UPC nem erősített meg), őszre a Vodafone-UPC előállhat olyan szolgáltatással, ami majd lehetővé teszi a streamelést. Végül is 2020-ban megoldódhat a dolog.

Addig pedig vigyük csak az orrunk magasságába és közvetlen közelébe a telefon kijelzőjét, s máris – legalább a látószög arányaiban – rögtön nagynak érződik a képernyő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!