Ország-világ

2021.11.05. 18:19

A digitalizáció sajtót érintő kihívásairól szervez nemzetközi konferenciát az MCC

Nemzetközileg is elismert újságírók részvételével tart novemberben kétnapos konferenciát a Mathias Corvinus Collegium. Az előadók – akik között a neves American Affairs több társalapítója is szerepel – egyebek mellett azt vizsgálják, hogy mennyire határozzák meg manapság a hírszerkesztők, hogy milyen megvilágításba kerülnek a közéleti témák az egyes sajtóorgánumokban, de górcső alá veszik a közösségi média sajtóban betöltött szerepét is.

Szalai Zoltán főigazgató beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján az újbudai Flamenco Hotelben 2021. szeptember 9-én.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Szabad véleménynyilvánítás a digitális korban címmel szervez nemzetközi médiakonferenciát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) – tudta meg a Médiapiac.

A november 11-én, és 12-én tartott kétnapos eseményen több szekcióban vitatják meg az ismert hazai és külföldi szakemberek, hogy milyen hatással vannak a digitális kor vívmányai a véleménynyilvánítás szabadságára, valamint hogy milyen kihívásokkal szembesül az újságírói szakma.

Szó lesz a közösségi média sajtóban betöltött szerepéről, és a média kiadó cégek helyzetéről a digitalizációban. Kiemelten érdekesnek ígérkezik a kapuőröktől a kapunyitókig című szekció munkája, amelyben arról is szó lesz, hogy mennyire határozzák meg manapság a média kapuőrei, a hírszerkesztők, hogy milyen megvilágításba kerülnek a közéleti témák az egyes sajtóorgánumokban.

Ebben a szekcióban a többi között Ralf Schuler Németország egyik legbefolyásosabb újságírója, a BILD-Zeitung berlini parlamenti irodavezetője is kifejti majd gondolatait. A többségében külföldi résztvevők között említhető még Ed West újságíró és blogger, az UnHerd szerkesztőhelyettese, Matyas Zrno, a CNN Prima News vezetője, Alexandre del Vecchio, a LeFigaro publicistája és Julius Krein, az American Affairs társalapítója, szerkesztője.

A szakmai rendezvényen a Mathias Corvinus Collegium több vezető oktatója és kutatója is részt vesz, így például Gladden Pappin, aki egyébként szintén az American Affairs egyik társalapítója, Boris Kálnoky újságíró, az MCC Média Iskola vezetője, valamint Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója a Médiapiacnak nyilatkozva a régiónkban hiánypótlónak nevezte a tehetséggondozó intézmény nemzetközi konferenciáját, amelyen a média, és az újságírás helyzetével foglalkoznak a digitalizáció jelentette kihívások tükrében.

– Az MCC küldetésének tekinti ugyanis, hogy színteret adjon a társadalmat foglakoztató olyan kérdések hazai és külföldi szakértők általi megvitatására, mint például, hogy mit jelent manapság az objektív újságírás vagy milyen szerepe van a közösségi médiának a sajtóban? – fogalmazott a főigazgató.

Boris Kálnoky újságíró, az MCC Média Iskola vezetője arra hívta fel a lap figyelmét, hogy miután a digitális forradalom jelentősen megváltoztatta a médiatartalmak előállításának, közzétételének és fogyasztásának folyamatát, ma már az újságírásnak, mint a demokrácia egyik pillérének a lényege forog kockán. – Hogyan felelnek meg a kiadók ennek a kihívásnak? Hogyan alkalmazkodnak az újságírók a szakmájuk sokféle változásához? Fennmaradhat-e egyáltalán a független újságírás? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az MCC nemzetközi médiakonferenciája, amely a térségünkben az első ilyen jellegű vita.

A rendezvényen résztvevő nyugat- és közép-európai újságírók izgalmas egyvelege pedig lehetőséget teremt a „kelet” és a „nyugat” közötti kulturális megosztottság áthidalására is – fogalmazott Boris Kálnoky. Az MCC Tas vezér utcai központjában megtartandó esemény sajtónyilvános, de regisztrációhoz kötött.

A részvételi szándékot az alábbi linken lehet jelezni, ahol további részletek is elérhetők: https://www.mcc.hu/esemeny/szabad-velemenynyilvanitas-a-digitalis-korban-mediakonferencia.

Borítókép: Szalai Zoltán főigazgató beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján az újbudai Flamenco Hotelben 2021. szeptember 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!