Többször használatos űreszköz

2021.11.11. 09:27

Újabb négy űrhajóst szállít a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon

Útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán négy asztronautával a fedélzetén a Crew Dragon Endurance űrhajó.

Elon Musk milliárdos vállalata, a SpaceX által fejlesztett űrhajót Föld körüli pályára állító Falcon 9 hordozórakéta helyi idő szerint este 9.04-kor startolt a Florida keleti partvidékén lévő űrközpontból.

A hordozórakéta gyorsító fokozata – amelyet már használtak korábbi missziókban

– kilenc perccel a start után tért vissza a Földre, az Atlanti-óceánon horgonyzó platformon landolt függőleges helyzetben.

A felbocsátás teljes, közel 5 órás élő közvetítése az alábbi videón látható:

A Crew Dragon 3 körülbelül 22 óra múlva csatlakozik a négyszáz kilométeres magasságban keringő űrállomáshoz, amely fedélzetén jelenleg két orosz és egy amerikai űrhajós van.

Az űrhajó fedélzetén három amerikai – Raja Chari, Kayla Barron és Tom Marshburn – asztronauta van, illetve a német Matthias Maurer, aki az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, és sorrendben a 600., aki feljutott az űrbe.

Egyikőjük úgy lett tagja a legénységnek, hogy a múlt héten meg nem nevezett egészségügyi okokból vissza kellett lépnie egy űrhajósnak, akinek a nevét ugyancsak nem hozta nyilvánosságra a NASA.

Mind a négyen körülbelül hat hónapot töltenek majd az ISS-en.

A Crew Dragon most harmadszor szállított űrhajósokat az űrállomásra, előtte amerikai űrhajósokat orosz űrhajókkal juttatták fel az űrbe kilenc éven át, azóta, hogy 2011-ben véget ért az űrsiklóprogram.

Az előző űrmisszió kedden zárult, a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegységével négy asztronauta tért vissza a Földre.

Borítóképünkön a kilövés

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!