Búcsú az űrszondától

2017.09.15. 21:26

Viszlát, Cassini!

A Szaturnusz légkörében elégett űrszonda húsz éven át szolgálta az emberiséget.

Megsemmisült a Szaturnusz légkörében a Cassini, az amerikai és az európai űrügynökség, a NASA és az ESA űrszondája pénteken, ezzel befejeződött a húsz éve tartó misszió, az emberiség egyik legjelentősebb műholdas küldetése. Az amerikai űrkutatási hivatal szerint az űrszonda az utolsó pillanatig tökéletesen működött.

A Szaturnusz bolygót és annak környezetét – holdjait és gyűrűrendszerét – vizsgáló Cassini (fedélzetén az európai Huygens leszállóegységgel) 1997-es indítását követően 2004 nyarán érkezett a Szaturnuszhoz, ekkor állt a bolygó körüli pályára.

A Huygens 2005 januárjában leszállt a Szaturnusz legnagyobb – egyben a Naprendszer második legnagyobb – holdja, a Titan felszínére. A Cassini-Huygens páros ezzel két rekordot is megdöntött: a Cassini a legmesszebbre küldött űreszköz, amely pályára állt egy égitest körül, a Huygens pedig az eddig legtávolabbi helyen hajtott végre sima leszállást – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közleményében.

„A Cassini nagyszerű szerkezet volt egy elképesztő környezetben”

- hangoztatta Earl Maize, a NASA Cassini programigazgatója órákkal az űrszonda megsemmisülése után tartott sajtóértekezleten.

„A legutolsó pillanatig mindent elvégzett, amire kértük”

- tette hozzá.

Maize hangsúlyozta, hogy a NASA tudósai meg vannak győződve arról, hogy mindent adatot megkaptak a Cassiniről, mielőtt megszakadt vele a kapcsolat, és megsemmisült a Szaturnusz légkörében.

A sajtótájékoztatón bemutatták az utolsó felvételeket, amelyeket az űrszonda a Szaturnuszról készített. Ezeken a bolygó tavai, tengeri láthatók az északi pólusnál, valamint a masszív gyűrűi közötti térközök.

 Borítókép: Így örültek a NASA munkatársai a Cassini sikeres küldetésének. (MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky)

Címkék#Cassini

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!