a nyilvánosság átka

2018.01.11. 09:53

A Facebook buktatta le a jakuza volt főnökét

A Facebookra felkerült fényképe alapján vették őrizetbe Thaiföldön a jakuza egyik volt vezetőjét, akit egy rivális bűnbanda főnökének meggyilkolása miatt köröztek 14 éven át – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

A 74 éves Sigeharu Sirait Thaiföld központi részén, Lopburi tartományban fogták el egy japán-thaiföldi rendőri művelet eredményeképpen szerdán, öt hónappal azután, hogy a férfiről készült fényképek, amelyen jól láthatók a jakuzára tagjai jellemző tetoválások, felkerültek a közösségi oldalra – közölte a Ukrit Phuklan helyettes rendőrparancsnok.

A fényképek 2017 augusztusában készültek, és a Facebookra egy tetoválásokért rajongó thaiföldi férfi tette fel őket. Azt írta, hogy bálványozza a japán férfit, öregkorában ő is ilyen jóvágású akar lenni.

Az eredeti poszt, amelyre csütörtökig 6 ezren reagáltak, és amelyet 14 ezren osztottak meg, felkeltette a japán rendőrség figyelmét, a tokiói rendőrök kapcsolatba léptek a thaiföldi kollégákkal – mondta Ukrit. Hozzátette, a férfi bevallotta, hogy a japán rendőrség őt keresi, és vezetője volt a jakuza egyik alcsoportjának, a Kodokainak, de elutasította a gyilkosság vádját.

Az NHK japán közszolgálati televízió szerint a férfit azzal vádolják, hogy 2003-ban a japán Mie prefektúrában, más gyanúsítottakkal együtt, agyonlőtte egy rivális bűnszövetkezet egyik vezetőjét.

A japán rendőrség szerint a férfi szinte egész testét borító tetoválás és a hiányzó kisujj is a jakuzára jellemző rituálékon való részvételre utal.

A rendőrség által közreadott fotó Sirai kézfejeiről
Forrás: AFP PHOTO | Fotós: THAI ROYAL POLICE

A thai rendőrség szerint Sirai a gyilkosságot követően, 2005-ben utazott a délkelet-ázsiai országba, és a fővárostól, Bangkoktól 150 kilométerre északra Lopburiba telepedett, ahol a barátai éltek.

A férfit Thaiföldön most megvádolták azzal, hogy túllépte az országban engedélyezett tartózkodási időt, amiért 625 amerikai dollárig (164 ezer forint) terjedő pénzbírságot kell fizetnie. A hatóságok ezután kitoloncolják Japánba, de csak akkor, ha rendezte pénzbüntetését – közölte a helyi rendőrség.

Borítókép: Sigeharu Sirai tetoválását mutatják a rendőrök az újságíróknak 2018. január 10-én

AFP PHOTO / THAI ROYAL POLICE

Ezek is érdekelhetik