érdekesség

2020.12.10. 16:22

Új cetfajra bukkanhattak egy mexikói szigetcsoportnál

A víz alatti hangfelvételek arra utalnak, hogy önálló fajról van szó.

Forrás: Shutterstock

Amerikai tudósok úgy vélik, eddig ismeretlen cetfajra bukkantak Mexikótól nyugatra.

A kutatócsoport akkor találkozott három szokatlan külsejű egyeddel, amikor november 17-én a Mexikóhoz tartozó San Benito-szigetek közelében, az Egyesült Államok partjaitól mintegy 500 kilométerre délen egy szintén ritka, rejtőzködő, a csőröscetek közé tartozó faj után kutattak.

„Közvetlenül a hajónk mellett bukkantak fel a víz színére. Rendkívüli találkozás volt! Ritka, hogy csőröscetet lát az ember, de az még ritkább, hogy barátságos csőröscetcsoporttal fusson össze” – mondta el a Reutersnak Jay Barlow, a San Diegó-i Scripps Oceanográfiai Kutatóintézet tudósa.

A Sea Shepherd állatvédő szervezet vezette út során a kutatók nem vették észre, hogy új fajjal találkozhattak, amíg később a fotókat meg nem vizsgálták. Az állatok fogainak elhelyezkedése szokatlan volt

– magyarázta Barlow.

A víz alatti hangfelvételek szintén arra utalnak, hogy önálló fajról van szó – tette hozzá.

A tudósok most a vízminták elemzésének eredményét várják, hátha találnak bőrsejteket, melyek alapján DNS-vizsgálatot végezhetnek, hogy kiderüljön, valóban új fajt fedeztek-e fel.

A delfinekéhez hasonlóan hegyes pofájuk miatt csőrösnek nevezett cetek leginkább a kontinensektől távol eső vizekben élnek, ilyen a San Benito-szigetek környéke is.

Noha akár ötméteresre megnőnek, nem könnyű őket megfigyelni, mert általában több mint 900 méteres mélységben élnek, csak időnként bukkannak a felszínre levegőért. Ilyen mélységben kerülik el legnagyobb eséllyel fő ellenségüket, a gyilkosnak is nevezett kardszárnyú delfineket.

Barlow „óvatosan optimista” az új fajjal kapcsolatban. Ha a DNS-elemzés megerősíti, az ismert csőröscetfajok száma 24-re emelkedik.

„Ez egy gigantikus állat, akkora súlya lehet, mint egy skót igáslónak, az egytonnás Clydesdale-nek. Képzeljük el, hogy egy ekkora állat élete a szárazföldön titokban marad. De tenger sok titkot rejt!” – tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Címkék#cetfaj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!