kibocsátásmentes közlekedés

2021.07.17. 18:02

Megnyitották a világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútját

A projekt célja, hogy megállapítsák, széles körben használhatók-e az ilyen kettős célú utak, hogy csökkenthessék a szén-dioxid-kibocsátást.

Fotós: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Fotós: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Megnyitották a világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútját a Hollandia középső részén fekvő Maartensdijk faluban, a 330 méter hosszú út egyszerre termel fenntartható energiát és biztosít kibocsátásmentes közlekedést.

A kerékpárút előre gyártott betonelemekből épült, amelyek tetején áttetsző műanyagborítás van, ez nemcsak átengedi a napfényt a betontömbökbe beépített napelemekbe, hanem egyben védi is azokat.

A helyi általános iskola diákjai haladhattak át először a napelemes kerékpárúton. A projekt célja, hogy megállapítsák, széles körben használhatók-e az ilyen kettős célú utak Utrecht tartományban, amely csökkenteni akarja szén-dioxid-kibocsátást.

„Klímasemlegesek akarunk lenni 2040-re és ezért merészen használnunk kell az innovációt, ez az út egy igen újító megoldás” – mondta Arne Schaddelee, a tartományi önkormányzat illetékese.

„Tartományunk nagyon zsúfolt, alig van szabad terület, ezért kell kipróbálni a kettős használatot. Kettős előnye van annak, ha az utak felhasználhatók energiatermelésre” – tette hozzá.

A napelemekből álló kerékpárutat szerdán adták át, azon a napon, amikor az Európai Unió ismertette azt az új javaslatcsomagot, amelynek célja, hogy 2030-ra az üvegházhatásúgáz-kibocsátás legalább 55 százalékkal csökkenjen az 1990-es szinthez képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!