kibocsátásmentes közlekedés

2021.07.17. 18:02

Megnyitották a világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútját

A projekt célja, hogy megállapítsák, széles körben használhatók-e az ilyen kettős célú utak, hogy csökkenthessék a szén-dioxid-kibocsátást.

Primary school students cycle on the longest solar cycle path in the world in Maartensdijk in the Dutch province of Utrecht on the day of its opening on July 14, 2021. - When cycling along the 330 meter long path, sustainable energy is generated at the same time.

Forrás: ANP / AFP

Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Megnyitották a világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútját a Hollandia középső részén fekvő Maartensdijk faluban, a 330 méter hosszú út egyszerre termel fenntartható energiát és biztosít kibocsátásmentes közlekedést.

A kerékpárút előre gyártott betonelemekből épült, amelyek tetején áttetsző műanyagborítás van, ez nemcsak átengedi a napfényt a betontömbökbe beépített napelemekbe, hanem egyben védi is azokat.

A helyi általános iskola diákjai haladhattak át először a napelemes kerékpárúton. A projekt célja, hogy megállapítsák, széles körben használhatók-e az ilyen kettős célú utak Utrecht tartományban, amely csökkenteni akarja szén-dioxid-kibocsátást.

„Klímasemlegesek akarunk lenni 2040-re és ezért merészen használnunk kell az innovációt, ez az út egy igen újító megoldás” – mondta Arne Schaddelee, a tartományi önkormányzat illetékese.

„Tartományunk nagyon zsúfolt, alig van szabad terület, ezért kell kipróbálni a kettős használatot. Kettős előnye van annak, ha az utak felhasználhatók energiatermelésre” – tette hozzá.

A napelemekből álló kerékpárutat szerdán adták át, azon a napon, amikor az Európai Unió ismertette azt az új javaslatcsomagot, amelynek célja, hogy 2030-ra az üvegházhatásúgáz-kibocsátás legalább 55 százalékkal csökkenjen az 1990-es szinthez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!