minden élet értékes

2021.04.01. 16:30

A fogyatékossági abortusz azt üzeni, hogy ők kevesebbek a társadalomban, pedig ez nem igaz

Carla Lockhart brit parlamenti képviselő a V4NA-nak adott interjújában kijelentette: „életpárti vagyok, és ezt egyáltalán nem szégyellem”.

Forrás: Shutterstock

Carla Lockhart brit parlamenti képviselő februártól az összes pártot átfogó, életpárti parlamenti csoport (All Party Parliamentary Pro-Life Group) társelnöke. Az észak-írországi Upper Bann-t képviselő politikus régóta életpárti nézeteket képvisel, amelyről most a V4NA-nak adott interjút.

„Életpárti vagyok, és ezt egyáltalán nem szégyellem” – jelentette ki a V4NA-nak már az elején Carla Lockhart. A politikus elmondta, hogy szerinte minden élet értékes, az erről való véleményét pedig nagyban formálta a keresztény hite. Szerinte az emberi életet kortól függetlenül értékelni és védeni kell,

az elmúlt egy év ugyanis éppen arra mutatott rá, hogy mekkora erőfeszítést is igényel az emberi életek megmentése a koronavírustól, mindeközben azonban több ezer élet huny ki a nők méhében, ami helytelen

– mondta Carla Lockhart.

Carla Lockhart
Fotó: parliament.uk

A brit parlamenti képviselőt kérdeztük arról is, hogy szerinte szükség lenne-e szigorúbb szabályozásra az abortusz területén. Észak-Írországban 2019-ben döntöttek úgy, hogy a 28. hétig meg lehet szakítani a terhességet a baba fogyatékosságára hivatkozva – így akár a Down-szindrómás gyerekeket el lehet vetetni.

A helyzet azóta már változott, többek között nincs már határidő az abortusznál akkor, ha jelentős a veszélye annak, hogy a magzat súlyos mentális vagy fizikai károsodásban szenvedne. Többen azonban amiatt aggódnak, hogy ez a szabályozás így teret ad a Down-szindrómás babák elvetetésének.

Új-Zélandon pedig még ennél is messzebb mentek, ott egészen a születésig lehet abortuszt kérni bármilyen indokkal, például, ha nem tetszik a szülőknek a baba neme.

Lockhart szerint Észak-Írországban van az egyik leglazább abortusz-törvény Európában. Ez a szabályozás azonban szerinte nem fér össze a társadalom véleményével az abortuszt illetően, emiatt pedig újra át kellene tekinteni a törvényeket, és életigenlővé tenni azokat. Ugyanakkor figyelmet kell fordítani azon nők támogatására is, akik válságterhességgel kerülnek szembe.

Nagy-Britanniában is számos alkalommal merült már fel az a probléma is, hogy sokan elvetetik a babát, ha kiderül róla, hogy Down-szindrómás. Egyes esetekben, ahol a méhben lévő babák Down-szindrómásak, maguk az orvosok azok, akik az abortusz felé terelik a nőket, még akkor is, ha ők ezt nem akarják.

Carla Lockhart szerint ez a gyakorlat, a fogyatékosság miatti abortusz helytelen. A V4NA-nak beszélt arról is, hogy abban a kiváltságban részesült, hogy barátokká váltak egy nagyon inspiráló nővel, Heidi Crowterrel. Heidi Down-szindrómás és többször is felszólalt már a fogyatékosság miatti terhesség megszakítás ellen.

A brit képviselőnő szerint a társadalom tagjaiként az embereknek üdvözölniük kellene minden életet és minden fogyatékos embert. A fogyatékossági alapon történő abortusz engedélyezése azt az üzenetet küldi a fogyatékos embereknek, hogy ők kevesebbek a társadalomban, ez azonban egyáltalán nem így van

– mutat rá a politikus.

Egyre többször merül fel a szigetországban az is, hogy a nőket belekényszerítik az abortuszba. Ezzel kapcsolatban aggodalmukat fejezték ki a brit háziorvosok is egy felmérés keretében. Carla Lockhart szerint a probléma az, hogy sokszor a nők úgy érzik, nem tudnák eltartani a megszületendő gyereküket, és ez viszi őket arra, hogy végül az abortuszt válasszák. Ez ellen úgy lehetne küzdeni, hogy forrásokat biztosítsanak a nők támogatására, mert ezzel arra sarkallnák őket, hogy tartsák meg a babát, mondta el a képviselő. Carla Lockhart szerint biztosítani kell a nőket arról, hogy a gyereküket támogatni fogják.

A képviselő egyébként nemrég a meg nem született gyermekek érdekében nyújtott be egy parlamenti indítványt. Ebben arra szólította fel a kormányt, hogy a méhben lévő babákon is kötelező legyen a fájdalomcsillapító alkalmazása, ha valamilyen invazív beavatkozásnak vannak kitéve, például abortusznak.

Az országban jelenleg a 24. hétig lehet kérni az abortuszt, nemrég azonban olyan bizonyítékok kerültek napvilágra, amelyek szerint a babák már sokkal előbb, a 12. hétnél is éreznek fájdalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában