Gazdaság

2008.01.11. 08:46

Üzletemberek találkozója

Osztrák napot szervezett a tabi Rudnay Gyula Középiskola Kollégiuma. Tabi, környékbeli és somogyi érdekeltségű gazdasági társaságok vezetői, képviselői vettek részt az üzletember találkozón.

Krutek József

Bereczk József, a nap főszervezője azt mondta: azt igyekeznek segíteni, hogy a térség vállalkozásai tájékozódjanak az osztrák piaci lehetőségekről.

Tarsoly Gyula, a siófoki Kőolajvezetéképítő Zrt. vezérigazgatója a találkozón arra volt kíváncsi, hogy miként lehet Ausztriában munkát vállalni a vezetéképítés területén.
– Sajnos, eddig mint cég Ausztriában nem jutottunk munkához – mondta. – Németországban már 16 éve folyamatosan jelen vagyunk, de a szomszédokhoz ez idő alatt nem sikerült bejutni. Ennek jogi útvesztői vannak: nehézkes a bürokrácia, az engedélyezés. Az osztrákoknál másképp működik a rendszer, mint a németeknél. Ausztriával a magyar kormánynak nincs megállapodása, és a tartományi önállóság miatt az engedélyek rendre elakadnak.

Szabó István, a tabi Levendulanektár Kereskedelmi és Ipari Betéti Társaság ügyvezetője azt mondta: – Cégünk különféle kaptárakat és méhészeti eszközöket gyárt – mondta. – Arra voltam kíváncsi, hogy termékeinket miként lehetne elhelyezni Ausztriában. Kivel lehet megfelelő kereskedelmi kapcsolatot kiépíteni ahhoz, hogy a cégek közelebb kerüljenek egymáshoz.

Somogyvári Márta, Ausztria dél-dunántúli tiszteletbeli konzulja a siófoki cég kérdésére bíztató választ adott: utánanéz, hogy milyen módon (osztrák bejegyzéssel, vagy más módon) lehetne a problémát megoldani, mivel tartományonként különböznek az elbírálási módszerek. A méhészeti termékek eladásával kapcsolatban pedig a társaság vezetőjének azt ajánlotta: vegyen részt azon az úton, amelyet a tavasszal szerveznek Ausztriába a határ mellé egy mintagazdaságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!