Gazdaság

2008.03.17. 19:18

Kompról potyogtak a halak a Balatonba

A horgászok mézesmadzagnak tartják a látványtelepítést, és aláírásgyűjtésbe kezdenek.

Kolumbán Tünde

A nyári horgászszezonra való felkészülés, és a civil kontoroll jegyében zajlott tegnap az első tavaszi pontytelepítés a Balatonon. Balatonfüred és Siófok között öt tonna, három nyaras ponty került a tóba. A halakat nyílt vízen, kompról eresztették a vízbe. A Balatoni Halászati Zrt. vezetése egyfajta turisztikai attrakciónak is szánta a látványtelepítést, amit őszig még háromszor ismételnek meg.

A halászati társaság tavasszal eddig még nem telepített pontyot a Balatonba. A cég vezetése az elmúlt év tapasztalatai alapján döntött úgy, hogy márciusban összesen 50 tonna ponttyal gyarapítja a Balaton halállományát. - Komoly feladatunk a horgászturizmus fejlesztése - fogalmazott Kiss György Károly, a Balatoni Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki kitért arra: a látványtelepítéssel az volt a cég célja, hogy megmutassák a horgászközönségnek, pecázására érdemes a Balatont választani.

A telepítés megkezdése előtt Korzenszky Richárd, tihanyi perjel mondott áldásta a halakra, a halászat szakemberei pedig a vízbe eresztés előtt tíz pontyot egyedi azonosítóval jelöltek meg. A jelölt egyedek terjedése alapján a cég kutatói a telepítés eredményességét követik nyomon, az azonosítót leadó horgászok pedig még jutalomra is számíthatnak.

Mézesmadzag - így kommentálta a tegnapi akciót a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke. Pintér József azt mondta: semmi az az 50 tonna ponty, amit a napokban telepít a halászat a tóba. - Erre a mennyiségre nem lehet horgászturizmust szervezeni - állítja az elnök, és hozzátette: a balaton halfajainak összetétele felborult, ezért a horgászok hamarosan aláírásgyűjtésbe kezdenek, amivel azt szeretnék elérni, hogy csak busa halászat follyon a tavon.

A látványtelepítésre több balatoni szervezet, 41 tóparti polgármester, és két államtitkár is meghívást kapott, őket azonban hiába várták a résztvevők. Az akció iránt igazán csak a sajtó mutatott érdeklődést. A déli partról egyedül Hídvégi József fonyódi polgármester jelent meg a nyilvános telepítésen. Szerinte az önkormányzatok azért nem tartják fontosnak a halászat és a horgászat ügyét, mert tulajdonosként közvetlenül nem érdekeltek benne.

A polgármester azt mondta: kollégáival már többször beszélgettek arról, hogy a  Balatoni Halászati Zrt-t nonprofit társaságként kellene működtetni azért, hogy a nyereség orientáltság ne kerkedhessen felül a horgászturizmus érdekein. Hídvégi szerint csakis az államon múlik, hogy rövid távon a profitszerzést tartja fontosabbnak, vagy a hosszútávú nemzeti érdeket figyelembe véve nonprofittá szervezi át a céget.

A telepítés ideje alatt többször elhangzott, a tó vize túl tiszta ahhoz, hogy több halat eltartson, és kielégítse a horgászok igényeit. A horgásszunk vagy fürödjünk érdekellentétre reagálva Bíró Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója azt válaszolta: ez a meccs már akkor eldőlt, amikor megszületett az az állami határozat, amely szerint a Balaton üdülőtó. Az akadémikus arról is beszélt, hogy a tóval gondosan kell bánni ahhoz, hogy a jelenlegi vízminőség fenntartható legyen.

A halászatnál egyébként kialakult az a telepítési struktúra, amit a cég fent szeretne tartani. Ennek megfelelően idén 350 tonna, nagyrészt kétnyaras pontyot telepítenek a Balatonba. Már megkezdték a süllő fészkek kihelyezését, és ebben az évben mintegy 1 millió darab előnevelt fogast, 250 ezer csukát valamint 20 ezer compót helyeznek a tóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!