Gazdaság

2009.11.10. 08:07

Vasút: Nagyatádon nem állították le az aláírásgyűjtést

A közlekedési miniszter írt Nagyatádnak. Jövőre biztonságba kerülhet a vasúti szolgáltatás, de a Nagyatád–Somogyszob vonal hosszú távú jövőjéért aggódnak a helyiek.

Nagy László

Hónig Péter közlekedési miniszter válaszolt Nagyatád polgármesterének. Közli: 2010-re megrendelték a vasúti személyszállítást a Nagyatád–Somogyszob vonalon. Jövőre biztonságba kerül a szolgáltatás, de a távolabbi jövőre nincs biztosíték. Azt sem tudni: végleg letettek-e Ötvöskónyi fejlesztéséről.



Ormai István polgármester azt mondta: 2012-ig nem tartja célszerűnek hozzányúlni a Nagyatád–Somogyszob-vasútvonalhoz. – Akkor elkészül a 68-as főút megerősítése, amely Barcsot köti össze az M7-es sztrádával. Ez új helyzetet teremt a közlekedésben – mondta. A 68-as főút fejlesztését Suchman Tamás koordinálja, aki a vasúti közlekedés megvédésében is segített Nagyatádnak. Elmondta: a főút 11,5 tonnás burkolaterősítése és szélesítése nagy átalakulást hoz a Rinya mentén, s ennek elkészültével valóban érdemes újragondolni a térség közlekedését.

A nagyatádi vasút ügyében eljuttatta lapunkhoz véleményét Feigli Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) elnöke és Rákóczy Attila országgyűlési képviselő (MSZP) is. Ebben többek között hangsúlyozzák: a nagyatádi testület valóban kiállt a vasút megtartásáért, de a tüntetés szervezéséről nem kapott tájékoztatást, s kifogásolják, hogy a miniszter hivatalos bejelentése után sem állította le Ormai István polgármester az okafogyottá vált aláírásgyűjtést. Ezzel azt a hamis látszatot keltette, mintha ezen és a tüntetésen múlott volna a vasútvonal ügye.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nehéz előre lőátni a nehézségeket a vasútnál Somogyban is
[/caption]

Azt írják: javaslatot tettek a szaktárcának, hogy vizsgálja meg: megoldást jelentene-e, ha Nagyatád Ötvöskónyinál kapcsolódna a vasúti fővonalhoz. Véleményük szerint ez 30-40 perces megtakarítást hozna a Nagyatád–Kaposvár között közlekedőknek. Amennyiben ennek terveit elfogadják a nagyatádiak, utána lehet majd dönteni a Nagyatád–Ötvöskónyi buszközlekedés indításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!