Gazdaság

2012.08.23. 17:20

Biogáz hozza lendületbe az ország egyetlen cukorgyárát

Egymilliárdos beruházás az ország egyetlen cukorgyárában: Kaposváron elkészült a legújabb, harmadik biogázfejlesztő fermentor. A korábban üzembe helyezett két másik berendezéssel együtt a feldolgozáshoz szükséges energiaigények 80 százalékát fedezik.

Harsányi Miklós

Tudatos energia-előállítás és a versenyképesség erősítése: a biogázprogram egyszerre szolgálja ezt a két célt. A látványos fejlesztések és építkezések nyomán újabb jelentős szakmai sikert könyvelhetnek el a kaposvári szakemberek. A biogáz-előállításával kapcsolatos programot nagyjából hat éve indították útjára, s a kutatást-fejlesztést egyértelmű siker koronázta. Most újabb fontos állomáshoz értek a megyeszékhelyen: az elkészült harmadik fermentorban nem csupán a kampányban az eddig biogáztermelésre fel nem használt répaszeletből állítanak elő biogázt, hanem évközben más alapanyagokból – például melasz, korpa – ugyancsak energiát termelnek.

A nemzetközi gazdasági életben is élénk visszhangot váltott ki a beruházássorozat. A két meglévő fermentor mellett a harmadik építését tavaly márciusban kezdték el. A 16 ezer köbméteres tartályban naponta nagyjából 75 ezer köbméternyi biogázt termelnek, hangzott el csütörtökön, a projekt zárórendezvényhez kapcsolódó sajtótájékoztatón.
Hájos László
, az Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató-helyettese közölte: a beruházás költsége 1 milliárd 80 millió forint volt, melyhez egy program keretében 540 millió forintost támogatást nyertek el.

Az így termelt gázmennyiség a kampányidőszakban egyébként csaknem teljesen kiváltja a cukorgyár tulajdonában lévő erőmű alternatív tüzelésű kazánjainak földgázfelhasználását – tudtuk meg a beruházás ismertetésekor. – A kampányon túl előállított biogázt pedig a Magyar Cukor a melaszszárító-állomás az MC Zrt. központi fűtési rendszere továbbá a kaposvári fürdő használja fel.

– Hogyan lehet versenyképes a cukorgyár? – ez a kérdés már évekkel ezelőtt, közvetlenül az európai cukoripari átrendeződések után napirenden volt. Magyarországon az energia ára mindig drágább, s nagy valószínűséggel a következő évtizedekben is drágább lesz, mint a nyugat-európai államok döntő többségében. Ez hazánk földrajzi helyzetéből adódik, s ennek kapcsán került az érdeklődés középpontjába a biogáz alkalmazása. A Biogáz Fejlesztő Kft., az Magyar Cukor Zrt. projektcége építi fel a rendszert. Hájos László felidézte: az első fermentorok öt éve készültek el, tavaly adták át az utófermentort.



Talajcsere, az úgynevezett szeletbunker és kompresszorház bővítés: részben ezt végezték el a legutóbbi építkezés során. A próbaüzem előreláthatóan a következő hetekben indulhat el. A cég terve, hogy a cukorgyártást középtávon külső energiaforrások bevonása nélkül, a mezőgazdasági melléktermékekre alapozva önállósítják magukat energetikailag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!