Gazdaság

2015.10.25. 08:10

Ki ad többet? Oligarchaföldeket is dobra ver az állam

Gyorsösszegzésünk alapján a kikiáltási árak toplistáját egy 189 hektáros göllei és egy 187 hektáros ádándi terület vezeti, ezekre 382, illetve 345 millió forintról indul majd a licit.

Fónai Imre

Raskó 2009-ben eladta a tehenészetet

A Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. nem Raskó György érdekeltsége – tudatta lapunkkal ifj. Paksi Zoltán tulajdonos-ügyvezető. „Cégünk 2009 óta önállóan tevékenykedik. Raskó Úr 2009-ben lajoskomáromi cégét három részre bontotta, és e három ágazatból a tehenészetet értékesítette egy magyar cég számára. Azóta Raskó Úr sem közvetlen, sem közvetett, sem tulajdonosi, sem menedzsmenti ráhatása, érdekeltsége társaságunkban nincsen” – írta cikkünkre reagálva az ügyvezető.



A bábonymegyeri Ágh János és érdekeltségeinek somi és bábonyi földjeit is dobra verik. Egészen pontosan azokat, amelyeknek a húszéves használati jogát a Földet a gazdáknak földbérletpályázaton nyerte el a hoppon maradt helyi gazdák által oligarchának titulált Ágh és rokonsága. Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a három hektár fölötti eladó állami földek somogyi listáját. Kevesebb, mint egy hónap alatt lebonyolítják a liciteket ezekre; az első földvárverésekre november 23-án kerül sor. Kaposváron három licithelyszínt jelöltek ki, a megyében másutt nem lesz árverés.



Gyorsösszegzésünk alapján a kikiáltási árak toplistáját egy 189 hektáros göllei és egy 187 hektáros ádándi terület vezeti, ezekre 382, illetve 345 millió forintról indul majd a licit. Egy balatonszabadi 95 hektár férhet még föl a képzeletbeli dobogóra a maga 250 milliós kikiáltási árával. Jellemzően ennél jóval kisebb birtoktestek kerülnek kalapács alá Somogyban. Bábonymegyeren és Somban szinte nem is árvereznek más területeket, mint olyanokat, amiket húszéves bérleti joggal művelhet még sokáig Ágh János, Ágh Jánosné, Ágh Tamás, Ágh Regina, valamint a szintén Ágh-érdekeltség Csincsi József. A Lajoskomáromi Tejtermelő Kft.-nek vannak még ott licitre bocsátott földjei, a társaság (ez Ángyán József exállamtitkár földjelentéseiből tudható) Raskó György, az Antal-kormány államtitkárának érdekeltsége. E kft. balatonvilágosi és ádándi bérelt földjei is szerepelnek a listán.

A nagy gazdaságoknak nem szánnak fényes jövőt, akár ez is kiolvasható a somogyi listából. A somogyszobi Claessens Kft. (míg a Földet a gazdáknak földbérletpályázaton kiosztott területek nagysága alapján összeállított Ángyán-féle toplistát Somogyban Ághék vezették, e társaság is az élmezőny tagja volt) által használt szobi földek épp úgy eladók, mint a Balaton-nagybereki állami gazdaság egykori földjeit anno 99 éves bérletbe megkapott Hubertus Bt. buzsáki, lengyeltóti rétjei, legelői. Barcson a Fitoprodukt Kft., Kaposváron a Rio Alto Kft., Vésén és környékén a Feketesár Zrt. és a Rinya-Erdő Kft., Szabáson a Bibic-Agro Bt., Ádándon az Agro-Profit Kft., Siófokon a helyi Gyümölcstermesztő Zrt. azok a társaságok, melyeknek számos földjére licit lesz november 23-a és december 16-a között. Társaságok egyébként nem licitálhatnak, csak magánszemélyek. Azoknak a bérlőknek van elővásárlási joga, akik már legalább három éve használják az adott állami földterületet.

Az új tulajdonos felemelheti a bérleti díjat

Nemcsak szántót és rétet, hanem számos erdőterületet is meghirdetett az NFA Somogyban is. Sőt, Natura 2000-es, tehát természetvédelmi oltalom alá tartozó birtoktestekre is bukkantunk, így például Somogyszobon és Nagykorpádon. A Népszabadság ez irányú kérdésére az illetékesek azt válaszolták, hogy a Natura 2000-et nem tekintik szigorú védettségnek. A Magyar Nemzet pedig arról írt: habár az érvényben lévő bérleti szerződéseket nem lehet fölbontani akkor sem, ha új tulajdonosa lesz a földnek, a jelenlegi bérleti díjakat viszont jogukban áll majd az új tulajdonosoknak megemelni. Nagyban gazdálkodó társaságok attól is tartanak: jön majd egy olyan törvény, ami lehetővé teszi a bérleti szerződések egyoldalú felbontását....

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!