Gazdaság

2016.03.10. 17:22

Repkednek a milliárdok - a kitörés éve lehet az idei

A 2014–2020-as költségvetési ciklusban az Európai Unio 1300 milliárd forinttal támogatja Magyarországon a vidékfejlesztést.

Fenyő Gábor

2016. a dömping éve: eddig 600 milliárd forintnyi vidékfejlesztési pályázatot hirdettek meg, az év végéig pedig még további 200 milliárd forint EU-s támogatásra pályázhatnak azok, akik a magyar agráriumban tevékenykednek.
Ha ügyesen és okosan sáfárkodunk, kitörési pont is lehet a 2016-os évjárat. A vidékfejlesztési programban rejlő lehetőségekről – pályázatok, pályáztatási rendszerek és a finanszírozás– rendeztek konferenciát a Kaposvári Egyetemen.– Repkednek a milliárdok. Tényleg rengeteg pénzről, s így rengeteg fejlesztési lehetőségről van szó – mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere. – Az önkormányzatok 2500 milliárdból gazdálkodhatnak: Somogy ebben az évben 180 milliárd forintot kap. Arra kell törekedni, hogy a pályázati pénzek jó helyre kerüljenek: azok kapják, akik valóban dolgozni, dolgoztatni szeretnének. A cél, hogy minél jobbak és eredményesebbek legyenek a vállalkozások, így tudnak hozzájárulni a közjóhoz. Ezáltal ugyanis több helyi adót fizetnek, amit aztán az óvodáink és az iskoláink működésére, a helyi közlekedésre, kultúrára, sportra, újabb fejlesztésekre lehet fordítani.

Szita Károly büszke arra, hogy az elmúlt 12 évben most volt a legkisebb a munkanélküliség a somogyi megyeszékhelyen. Az EU-s pályázatok révén nemcsak meg lehet őrizni a munkahelyeket, hanem újakat is lehet teremteni, a fő irányvonalat pedig az élelmiszer-gazdaság jelenti. A cél, hogy aki dolgozni akar Kaposváron, annak legyen munkahelye.

A kaposvári konferencián – a téma az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások mellett az önkormányzatokat is igencsak érintette – a Vidékfejlesztési Program fejlesztési céljait, összetevőit és a pályázati kiírásokat ecsetelte Pongrácz Máté, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Somogy megyei referense.
– Az idén 19 pályázat jelent, illetve jelenik meg, s összesen 610,5 milliárd támogatást lehet elnyerni – mondta Pongrácz Máté. – Mondhatni mindenre lehet pályázni, ami a mezőgazdasággal kapcsolatos. Így kiemelt szerepet kap a kertészet, a borászat, az állattenyésztési és az erdészeti ágazat, a vízgazdálkodás, a zöldség-, gyümölcs- és növénytermesztés, valamint az élelmiszer-feldolgozás. Odafigyelünk a fiatal gazdák és az új vállalkozások támogatására, s a kiírásokban nagy hangsúlyt kap a környezettudatos gazdálkodás.

Pongrácz Máté arra buzdította az önkormányzatokat – mivel számukra is írnak ki pályázatokat –, hogy fogjanak össze, mert együtt könnyebben boldogulnak. Megalakult az Európai Innovációs Partnerség (EIP), amely arra hivatott, hogy összehozza, egy csapatba tömörítse a kutatókat és a gazdálkodókat.

Gazdabarát hivatal

Az egyik legfontosabb feladatunk volt, hogy csökkentsük a bürokráciát. Azt tartottuk szem előtt, hogy gazdabarát hivatalt alakítsunk ki. A (közel)jövőben óriási szerepük lesz a falugondnokoknak, akiket folyamatosan képzünk, s ehhez az informatikai hátteret is sikerült megteremteni – mondta Farkas Éva, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Somogy Megyei Kirendeltségének, egyben régió központjának a vezetője.

Ezek is érdekelhetik