turné

2019.09.14. 20:34

Harcsa Veronika belgiumi zenekara először lép fel Magyarországon

A dzsesszzenészekből álló, de elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét játszó formáció szeptember 27-én lép fel.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Next.Ape tagjai mindannyian dzsesszzenészek, mégsem dzsesszt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formációban az énekes Harcsa Veronika mellett két belga zenész szerepel, a dobos Antoine Pierre és a gitáros Lorenzo Di Maio, a billentyűs a luxemburgi Jérome Klein.

A négytagú zenekart Antoine Pierre alapította, aki az énekesnő évfolyamtársa volt a Brüsszeli Királyi Konzervatórium dzsessz tanszakán. Pierre a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet idei lemezén, a Shapeshifteren is játszik. A Next.Ape első kislemeze 2019 elején jelent meg, kísérletező hangzásviláguk valahol a Radiohead, Damon Albarn, a Modeselektor és Miles Davis közös metszéspontjánál született.

A Next.Ape koncertjein a pergődob csattanásai, a karakteres basszusok és a torzított gitár egészíti ki Harcsa Veronika karizmatikus hangját. A hangzást különleges improvizációs megoldások kerekítik egészre.

„Felszabadító érzés dzsesszzenészekkel nem dzsesszzenét játszani. Mindannyiunkban megvan a spontán hozzáállás ahhoz, hogy váratlan zenei ötletekkel lepjük meg egymást a színpadon, és akár teljesen új irányt vegyen egy dal. Ugyanakkor ebben a projektben ismét az alternatív elektronika határán kísérletezhetek, ami mindig is érdekelt. A Brüsszeli Konzervatóriumban töltött két év alatt megszerettem a belga zenei színtér eklektikus felszabadultságát, ezért is örültem, amikor Antoine New Yorkból visszatérve engem kért fel az új projektjébe énekesnek” – mondta Harcsa Veronika, aki 2009 és 2017 között volt a kísérleti elektronikus zenét játszó Bin-Jip tagja.

A dalok fő szerzője a zenekarvezető Antoine Pierre, de minden tagnak vannak kapcsolódó zenei ötletei, Harcsa Veronika pedig a szövegírásban is részt vesz. Mivel mindannyian elfoglalt zenészek, előre tervezett időszakokban zajlik a közös munka. Ilyenkor hetekig együtt vannak, a koncertek között stúdióznak, klipet forgatnak.

A Next.Ape első stúdióalbuma várhatóan jövő ősszel jelenik meg. A csapat Marokkót és a Benelux államokat is érintő háromhetes turnéja második állomásaként, szeptember 27-én koncertezik az A38-on az Újbuda Jazz Fesztivál keretében. Az este első fellépője az avantgárd popban utazó osztrák 5K HD lesz.

Borítókép: Harcsa Veronika énekes a Gyémánt Bálint gitárossal közösen adott koncertjén a Debreceni Bor- és Jazznapokon 2017. augusztus 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!