Figyeljen magára!

2023.10.23. 11:00

Súlyos betegség tünete is lehet az éjszakai izzadás

Az izzadás a szervezet hűtésére szolgáló, teljesen normális reakció. Segít a testet optimális hőmérsékleten tartani, hogy minden szerv megfelelően tudjon működni.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Stokkete

Sokan azonban éjszaka is arra ébrednek, hogy verejtékeznek, és hogy át van izzadva alattuk a lepedő. Ennek a jelenségnek számos oka lehet, a legtöbb ezek közül ártalmatlan, mint például a nyári meleg, vagy a túl sok réteg ruha, több esetben viszont komoly veszély leselkedik ránk - írta a The Sun.

1. Menopauza

A gyengébbik nem nagyobb eséllyel tapasztal éjszakai verejtékezést, mint a férfiak, a brit közegészségügyi intézet adatai szerint pedig a változókorú nők 80 százaléka szenved tőle.

Az ennek hátterében álló hőhullámokat általában az ösztrogénszint ingadozása váltja ki.

2. Férfi menopauza

A hormonok a férfiak esetében is felelősek lehetnek az éjjeli izzadásért, különösen azoknál, akiknek alacsony a tesztoszteronszintjük.

Ez születéstől kezdve jelen lehet, de később is kialakulhat, főként a túlsúlyosaknál és a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknél. Amikor felnőttkorban jelentkeznek a tünetek, azt néha "férfi menopauzának" is nevezik.

3. HIV

Amikor a szervezet valamilyen fertőzéssel küzd, megemelkedik a testhőmérséklet, ami izzadást válthat ki, hiszen a test megpróbálja lehűteni magát.

Akár nátha is okozhatja, de akár sokkal súlyosabb dolog is állhat a háttérben, mint a HIV.

Ez a vírus károsítja a sejteket, így gyengíti a szervezet ellenállóképességét a mindennapi betegségekkel szemben is.

A HIV-fertőzöttek éjszakai verejtékezése rendszerint más tünetekkel is társul, mint láz, hasmenés, testsúlyvesztés, valamint a nyirokcsomók megduzzadása.

4. Rák

Daganatos megbetegedések, konkrétan a Hodgkin- és a non-Hodgkin-limfóma is vezethet éjszakai izzadáshoz. Ebben az esetben szintén ritka, hogy ez az egyetlen tünet, leggyakrabban a nyirokcsomó duzzanata lehet megfigyelhető a nyakban, a hónaljban vagy az ágyékban.

5. Magas vérnyomás

Emberek millió szenvednek alvási apnoéban, ami azt jelenti, hogy a légutak alvás közben újra és újra elzáródnak, ami hangos horkolást vált ki. A páciensek körülbelül egyharmada rendszeresen tapasztal éjjeli izzadást.

Egyelőre még a kutatók számára is rejtély, hogy hogyan, de az alvási apnoé biztosan összefüggésben áll a magas vérnyomással.

6. Gyógyszerek

Egyes készítmények, így a depresszió kezelésére szolgáló szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók és a hormonpótlók is a kellemetlen verejtékezés mögött állhatnak.

Ezek a gyógyszerek az agynak arra a részére hatnak, amely a testhőmérséklet és az izzadás szabályozásáért felelős.

A tudósok ugyanakkor megfigyelték, hogy az alkohol és a partidrogok fogyasztása ugyanúgy megnöveli a kockázatot, mint az orvos által felírt gyógyszerek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában