Elővigyázatosság

2018.07.05. 20:07

A Penny Market visszahívta a veszélyes mirelit zöldségeket

Fagyasztott zöldségek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

Food | Alimentation homme rayon surgelés 04/03/2018

A Nébih csütörtökön tette közzé, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt EU-s tagállamban (Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban) rögzítették. 47-en megbetegedtek, 9-en pedig életüket vesztették.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt.

A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították.

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek. (nebih.hu)

 

A Penny Market közleményben jelezte, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco árucikkeket a gyártó visszahívta. Mint írják,

a termékek blokk nélkül mindegyik Penny üzletbe visszavihetők, a teljes vételárat visszatérítik.

Az alábbi termékek érintettek:

– Jégkert gyalult tök 1 kg

– Jégkert zöldborsó zsenge 450 gr

– Jégkert vegyes zöldségleves 450 gr

– Jégkert zöldborsó 1 kg

– Jégkert mexikói vegyes zöldség 1 kg

– Jégkert parajkrém 450 gr

– Jégkert fejtett bab 450 gr

– Jégkert/Felco sóskakrém 450 gr

– Jégkert brokkolis zöldségkeverék 450 gr

– Jégkert brokkoli 450 gr

– Jégkert franciasaláta alap 1 kg

– Jégkert sárgahüvelyű vajbab 1 kg

– Jégkert morzsolt kukorica 1 kg

– Jégkert zöldségkeverék 750 gr

– Jégkert finomfőzelék keverék 450 gr

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / Gérard Houin / Belga Mag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!