Támogatási program

2019.01.02. 06:14

Több forrásból gazdálkodhat a baromfiágazat

Új állatjóléti támogatási programról tárgyal az Európai Bizottsággal az Agrárminisztérium.

A baromfiágazat számára a tavalyinál több forrást különített el 2019-re a tárca – írja szerdai számában a Világgazdaság.

Az eddigiekhez hasonló szakmai tartalommal, de megemelt támogatási kerettel kívánja meghirdetni az Agrárminisztérium a 2018 végén kifutott támogatási program helyébe tervezett, 2025-ig tartó állatjóléti támogatást – közölte a tárca.

Az új támogatási program jóváhagyási eljárásában az Európai Bizottság és Magyarország közti szakmai egyeztetések még folyamatban vannak, így az új program nem január 1-jén indul, hanem a hivatalos jóváhagyást követően.

A tárca hangsúlyozta, hogy kellő időt hagynak a támogatási kérelmek beadására.

Az idei költségvetésben a baromfi-állatjóléti támogatások folyósítására több mint 12 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, amely meghaladja a korábbi évek keretét.

A baromfitartás a magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb ágazata. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet vágási statisztikai adatai szerint Magyarországon a tavalyi év első tíz hónapjában – élősúlyban mérve – 571 ezer tonna baromfit vágtak le, ami 12,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában vágóhidakra került mennyiség – áll a lap cikkében.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!