Élhető bolygó

2021.05.10. 16:37

Szijjártó: a versenyképességnek és a környezetvédelemnek kéz a kézben kell haladnia

Magyarország komolyan veszi, hogy a versenyképességnek és a környezetvédelemnek kéz a kézben kell haladnia, viseli a felelősséget azért, hogy a következő nemzedékek számára élhető bolygót hagyjon hátra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos ülésének szünetében.

A politikus a John Kerryvel, az Egyesült Államok különleges klímamegbízottjával a környezetvédelem globális kérdéseiről, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem témájában videókapcsolaton keresztül tervezett megbeszéléssel kapcsolatban magyar újságíróknak elmondta: Magyarország viseli annak a felelősségét is, hogy az európai ipart ne lehessen leépíteni, illetve versenyképtelenné tenni.

„Fontos, hogy ne engedjünk a nukleáris energiával kapcsolatban Brüsszelből érkező nyomásnak. Ki kell tartani az igazság mellett, ugyanis a nukleáris energia tiszta, biztonságos és olcsó módja az energia előállításárnak”

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Ellent kell állni a nukleáris energia használata elleni nyomásgyakorlásnak – jelentette ki. Ha a magyar energiamix nukleáris lábát kiütnék, akkor Magyarországon „nem tudnánk tovább csökkenteni a károsanyag-kibocsátásunkat, nem tudnánk még tisztább környezetet teremteni, nem tudnánk megvédeni a rezsicsökkentés vívmányait sem” – mondta.

Magyarország a környezetet kímélő gazdasági növekedés bajnoka, nemcsak azért, mert az európai uniós országok közül elsőként ratifikálta a párizsi klímamegállapodást, hanem azért is, mert úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben csökkentette a károsanyag-kibocsátást. A koronavírus-világjárványt megelőzően mindössze 21 ilyen ország volt a világon, köztük Magyarország

– emelte ki Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Ezek is érdekelhetik