Magyar kezdeményezés

2024.05.15. 12:36

Rengeteg élelmiszert dobunk ki – ez az élelmiszerlánc hadat üzent a pazarlásnak

Immár az összes Spar és Interspar üzletben lehet kidobásra szánt árukat vásárolni.

MW

A világon előállított élelmiszerek harmada vész kárba, ez csak Európában évente közel 90 millió tonna kidobott élelmet jelent. Bár az élelmiszer-hulladékok csupán 5%-a keletkezik a kereskedelemben, a SPAR Magyarország ennek csökkentését is fenntarthatósági programja fontos részeként kezeli, ezért is csatlakozott 2022-ben a Munch élelmiszermentő kezdeményezéshez – írja cikkében az Origo.

Az élelmiszer-pazarlás ellen lép fel Spar és a Munch nevű magyar élelmiszermentő kezdeményezés
Forrás: Spar

Az ételmentő kezdeményezéssel jelentős kedvezménnyel, gyorsan és kényelmesen lehet vásárolni jó minőségű élelmiszert az összes SPAR és INTERSPAR áruházban. A Munchcsal nemcsak sokat spórolhatunk, de a vásárló hozzájárulhat a környezet védelméhez is. A rendszert minden évben egyre több SPAR vásárló veszi igénybe. Érdekesség, hogy 2024-re jelentősen megnőtt a 45-54 év közötti korosztály aránya, az eddig legtöbb felhasználót adó 25-34 év közötti korosztály a második helyre „csúszott vissza”. Emellett kifejezetten nagy számban érkeznek új felhasználók az 55-65 és a 65+ korosztályokból is.

Hogyan működik?

A Munch ételmentő rendszer működése rendkívül egyszerű: csak le kell foglalni a kiválasztott csomagot az ingyenesen letölthető mobilalkalmazáson, vagy a honlapon keresztül. Itt kifizeti a vevő, majd egy meghatározott idősávban átvehető a kiválasztott üzletben. Ez lehetővé teszi, hogy a megmaradó, de még jó minőségű élelmiszerek a piaci árnál lényegesen olcsóbbak legyenek. A Munch-csomagokat az ország több mint 350 SPAR és INTERSPAR áruházában érheted el.

Az eredeti ár csaknem harmada

A SPAR Munch meglepetéscsomagjaiban zöldségeket, gyümölcsöket, gyümölcsleveket, csomagolt és csomagolatlan kenyereket, pékárukat, sós- és édes csemegét, tejtermékeket, tésztákat, szalámikat, felvágottakat, friss tojást, valamint további, hűtést nem igénylő termékeket lehet találni. Ezeket a csomagokat az eredeti ár csaknem harmadáért, vagyis akár 60%-os kedvezménnyel vásárolhatja meg az ember. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 3000 forint értékű hűtött és szárazáru-csomagért 1500 forintot, a 3000 forintos zöldség-gyümölcsért 1200, míg az 1500 forint értékű pékárukért csupán 600 forintos „munchos” árat kell fizetni. Azon túl, hogy ételt mentünk, új termékeket is felfedezhetünk.

A pékáruk a favoritok

A legnépszerűbb csomag a bevezetés óta a pékáruké: az eladások mintegy 41 százalékát ezek teszik ki. 2024-re 30 százalékról 37 százalékra nőtt a kereslet a második helyen álló zöldség-gyümölcs csomagok iránt. Utána következnek a hűtött és hűtést nem igénylő élelmiszerek. A bevezetés óta a SPAR üzletekben közel 900 ezer Munch-csomag talált gazdára.

Még a lejárt termék sem megy kárba

Az az élelmiszer sem megy veszendőbe, amit a Munchon keresztül esetleg nem sikerül értékesíteni. A jó minőségű cikkeket ugyanis a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve hátrányos helyzetű családok, idősek, betegek, hajléktalanok kapják meg. Végül az olyan, állati eredetű élelmiszert, amelyet a minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idő lejárta előtt nem vásárolnak meg a Munchon keresztül, vagy nem jut el a szeretetszolgálathoz, a SPAR állatmenhelyeknek, vadasparkoknak ajánlja fel. A maradék pedig biogázüzembe kerül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában