Átadó

2024.05.25. 14:25

Orbán Ráhel adta át a felújított közösségi épületet Kastélyosdombón

Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint egy évtizede van jelen Kastélyosdombón. Egy szociális intézménnyel kezdtek, családok átmeneti otthonát indították el a hajdani Erdrődy kastélyban. Azóta a szociális munka fejlesztési programmá nőtte ki magát, amely már messze túlmutat a kastélykert kerítésén, hiszen egy település és térségének fejlesztéséről beszélhetünk.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

A térségfejlesztés fontos mérföldköveként egy új közösségi teret adtak át szombaton. Nemcsak új épülettel gazdagodott a település, hanem romjaiból megmentettek egy régi magtár- és pajtaépületet kreatív újragondolással. 

 

Kastélyosdombó az idén 700 éves, és a segélyszervezetnél tudják, hogy csak a utolsó évtizedében vannak jelen, ezért kellő alázattal érkeztek, mondta a szombati megnyitón Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. A meglévő helyi értékekre építenek, ezt példázza az épület felújítása. Köszönetet mondott a beruházásért létrejött összefogásnak. A BDPST Group volt a fő támogató, a cégcsoport tulajdonosa, Tiborcz István, a feleségével és gyermekeivel érkezett. Orbán Ráhel mondott köszöntőt, arról beszélt, hogy az értékmentés mennyire fontos a cég életében. A megnyitón jelen volt Lévai Anikó, aki mint a szervezet jószolgálati nagykövete sokszor járt már Kastélyosdombón, és szívügyének tekinti az ott folyó munkát.    

 

Pro bono

 

Zoboki Gábor, Kossuth- és Ybl-díjas magyar építészmérnök pro bono vállalta a feladatot, és az átadón megjegyezte, hogy egy építésznek fontos, hogy a helyi közösség használja a munkáját. A felújított pajta nem műemléknek, hanem közösségi és turisztikai térnek készült. A multifunkcionális épület egy képzőművészeti kiállítással nyitott, de az is célja, hogy a kerékpáros turizmust kiszolgálja. Biciklis csoportok esetében szállásként működhet a felső szinten, de arra is alkalmas, hogy rendezvényeket, akár falugyűlést is tartsanak benne. A barcsi kerékpáros klub tagjai ellátogatottak a megnyitóra, őket vendégül látták, miközben egy horvát nemzetiségi zenekar zenélt.   

 

A program az esélyteremtésről szól

 

Lehel László a BDPST-n kívül köszönetet mondott a Bayer Construct Zrt-nek, mert a térkövet biztosították, illetve a Zoboki és a Pagony Táj- és Kertépítész Irodának a tervezésért, illetve a kivitelező barcsi Var-Att Kft-nek. Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta: a kastélyosdombói modell programra úgy tekintenek, hogy az esélyteremtésről szól, egyénileg és települési szinten egyaránt. A szociális vállalkozásként létrehozott sajtműhely, komlóültetvény, vendégházak, gyermektáborok, és turisztikai beruházások egyúttal munkahelyeket teremtenek, és ebbe a sorba illik a felújított pajta.  

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában