a rendszerváltozás megidézése

2018.04.05. 13:34

Kihirdették a Bárka és a Békéscsabai Jókai Színház közös pályázatának győzteseit

Kihirdették a Bárka irodalmi folyóirat és a Békéscsabai Jókai Színház közös, a rendszerváltozásról szóló drámapályázatának eredményét.

Fotós: Jászai Csaba

Fotós: Jászai Csaba

Mint írják, a zsűri három kategóriában, kategóriánként két-két írónak ítélte oda a pénzjutalommal járó díjakat. A legjobb vígjátékot Lakner László és Szombath András írta, színmű kategóriában Csikós Attilát és Kiss Judit Ágnest jutalmazták; tragédia kategóriában pedig Maruszki Balázs és Pruzsinszky Sándor műveit ítélték a legjobbnak.

A zsűrizésben Árkosi Árpád rendező, Darvay Nagy Adrienne színháztörténész, Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus, Merő Béla rendező, Seregi Zoltán rendező, színházigazgató, valamint Zalán Tibor író, dramaturg vett részt.

A közleményben megjegyzik: a zsűri az értékeléskor a rendszerváltozás megidézése és az esztétikai szempontok mellett leginkább a színpadon való megjelenítés lehetőségeire figyelt. Ezek alapján nem sok színpadon sikerrel előadható, jól játszható, életszerű karakterekkel és érdekes, fordulatos, erős konfliktusos történettel bíró, színvonalas alkotást találtak. Kiugróan jó és változtatások nélkül bemutatásra alkalmasakat pedig egyáltalán nem, ezért kevés alkotást díjaztak – írják.

A pályázatot tavaly április 4-én hirdették meg, a november 7-i határidőre három országból 89 pályázó 102 pályaművet adott be, volt, aki négy, illetve hat darabbal pályázott.

Pályázni csak nyomtatásban és interneten meg nem jelent, színpadon be nem mutatott művel lehetett.

Borítókép: A Békéscsabai Jókai Színház épülete a békési megyeszékhely központjában, az Andrássy út 3-ban.

MTI / MTVA / Bizományosi / Jászai Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!