siker

2019.10.05. 10:14

Aukciós rekord született a kortárs magyar művészek londoni aukcióján

Maurer Dóra képéért, a Quasi-kép, töredék című alkotásért mintegy 20 millió 640 ezer forintnyi összeget fizetett egy gyűjtő.

A kizárólag kortárs magyar művekből – mások mellett Bak Imre, Maurer Dóra, Nádler István és Szűcs Attila munkáiból – rendezett aukciót a Dobossy Aukciósház szervezte a Dean Street-i Blacks Clubban. Az árverésen ötvenöt műalkotásra lehetett licitálni, amelyeket ugyanott kiállításon is bemutattak.

Az árverési tételek közül Ficzek Ferenc Önlapozás I., II., III. munkája jutalékkal együtt 1,6 millió forintnyi összegért talált gazdára. A Kis Varsó beton sisakjáért valódi licitháború alakult ki, végül jutalékkal együtt 2,5 millió forintnyi összegért kelt el.

Halász Károly Fekete-fehér (pipás) képe a becsérték alsó határán, 3,6 millió forintért talált gazdára.

A közlés szerint az aukciós helyszín különlegessége, hogy 1764-től működik, és több évszázados fennállása alatt a londoniak egyik kedvelt társasági, kulturális színterévé vált.

A szervezők nem egyszeri alkalomnak tekintik az árverést, hanem egy olyan sorozat nyitányaként indítják útjára, amely alkalmat teremt a kortárs magyar művészek rendszeres nemzetközi aukciós szereplésére.

„A jó hangulatú árverést hat ország gyűjtői követték nyomon a helyszínen és telefonon, és az aukció vezetője, Jacqueline Tower-Perkins pedig elvarázsolta a közönséget” – számolnak be az eseményről a szervezők.

A jelenleg New York-ban élő, londoni születésű szakember a nemzetközi piac egyik vezető aukciósházánál, a Bonhamsnél dolgozik, és az elmúlt hat évben világszerte vezetett nagyszabású árveréseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!