komolyzene

2021.02.17. 09:00

Ingyenes online koncertet ad csütörtökön a MÁV Szimfonikus Zenekar

Ingyenes online koncertet ad csütörtökön a MÁV Szimfonikus Zenekar Takács Nagy Gábor vezényletével, Maxim Vengerov hegedűművész közreműködésével.

Miskolc, 2014. június 13. Martina Filjak zongorázik és Mladen Tarbuk vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart a Bartók Plusz Operafesztivál nyitóhangversenyén a Miskolci Nemzeti Színházban 2014. június 13-án. MTI Fotó: Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Az esten Mendelssohn, Mozart és Beethoven egy-egy műve hangzik el. Az élő koncert online közvetítése megtekinthető ingyenesen a Müpa Home és a MÁV Szimfonikus Zenekar Youtube-csatornáján – közölte a zenekar.

A koncerten

Maxim Vengerov, aki 2019 óta harmadszor lép fel a MÁV Szimfonikusokkal, Mendelssohn e-moll hegedűversenyét adja elő.

Az 1844-ben komponált Hegedűverseny Mendelssohn életművének egyik kimagasló darabja. A mű szerkesztésmódja hűségesen követi a nagy elődöktől, elsősorban Beethoventől örökölt hagyományokat, néhány vonásában azonban eltér attól, és ezzel későbbi romantikus versenyműveknek mutat példát.

A Hegedűverseny mellett Mozart D-dúr (Haffner) szimfóniája és Beethoven I. (C-dúr) szimfóniája hangzik el.

Mozart életművének leltára 41 szimfóniát tartalmaz, ezek sorában a 35. a Haffner-szimfónia, amelyet 1782-ben komponált. A mű visszautal salzburgi éveire, a névadó, Haffner ugyanis a város polgármestere volt. Az ő egyik családi eseményére komponált Mozart szerenádot, ezt alakította át szimfóniává. Beethoven művének az ad különleges jelentőséget, hogy a kilenc óriásból álló sorozat első darabja, a zeneszerző első találkozása a szimfónia műfajával. Nagyszerű darab, tele eredeti ötletekkel, invencióval, humorral.

Borítókép: A MÁV Szimfonikus Zenekar a Bartók Plusz Operafesztivál nyitóhangversenyén a Miskolci Nemzeti Színházban 2014. június 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!