Szegeden

2021.07.08. 14:02

Pénteken kezdődik a Martin György Országos Néptáncfesztivál

Öt táncegyüttes fiataljai mutatkoznak be és adnak számot tudásukról a pénteken kezdődő XII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon Szegeden – közölte Roboz István szervező.

Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől – Novák Ferenc ötlete alapján – a rendezvényen páros években nemzetközi, páratlan években magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek föl. Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli.

Az együttesek a fesztiválon zsűri előtt mutathatják be új alkotásaikat és azokat a szakemberek értékelik és díjazzák.

A szervezők néhány éve úgy döntöttek, hogy a fesztiválra kifejezetten az ifjúsági korosztály társulatait hívják meg.

Országosan e korcsoport számára kevés olyan seregszemle van, amelyen komoly szakmai megmérettetés és díjazás is társul a bemutatkozáshoz, másrészt ez a korosztály már birtokában van annak a tánctudásnak, amellyel képes teljes esztétikai élményt nyújtani, miközben a lelkesedése, szenvedélye, odaadása páratlan.

A járvány megnehezítette a fesztivál szervezését és az együttesek felkészülését is, idén határon túli csoport nem is tudta vállalni a fellépést, de a jászberényi Jártató Táncegyüttes, a ráckevei Bokréta Táncegyüttes, a szentesi Jövőnkért Néptáncegyüttes, a deszki és szegedi Tiszavirág Néptáncegyesület, valamint a házigazda Szeged Táncegyüttes fiataljai bemutatkoznak a fesztiválon.

A hagyományokhoz híven a fesztivál pénteken délután az együttesek felvonulásával indul a szegedi sétálóutcán, majd a résztvevők a Dugonics téren adnak néhány perces virtuóz ízelítőt műsorukból mintegy kedvcsinálóul a Kisszínházban rendezendő folklórbemutatókhoz. A szombati színházi esten az együttesek zsűri és közönség előtt mutatják be programjukat.

A fellépésekkel azonban nem ér véget a fesztivál programja, a fiataloknak táncbemutatót szerveznek, a zsűri részletesen értékeli a produkciókat, esténként pedig táncház várja a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!