Felesége lett a jobb keze

2023.07.19. 17:30

Túl van a szüreten Gyenesei István, kezdődhet a pálinkafőzés

Családi összefogással már túl van a szüreten Gyenesei István, kezdődhet az idei pálinkafőzés. A somogyi politikus súlyos betegséggel folytatott küzdelemben elvesztette a jobb karját, de nem a kitartását és az életerejét.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

Amikor kiderült, hogy nem kerülheti el az amputációt, az első reakciója fekete humor volt, vallotta be. Átfutott rajta, hogy 80 éves korában legalább nem fog remegni a keze. Maga is meglepődött ezen a gondolatán, de aztán rájött, hogy a lelke próbált meg így védekezni, miután az agya felfogta, hogy mi vár rá. A lelkiereje, ahogy ő hívja, „a lélek” mindvégig segített kezelni a helyzetet. – Fájt a kezem elvesztése, mert a legtöbb segítséget ez a testrészem nyújtotta életem során – mondta Gyenesei István. – Amikor a műtőbe toltak, az altatás előtt a saját kezemre önkéntelenül adtam egy búcsúcsókot. A műtét előtt pár nappal, gyermeknapra meghívtam az összes gyermekemet és unokámat egy kétkezes ölelésre. Az utolsó hetekben már oly mértékben voltak fizikai fájdalmaim, hogy ez is segített dönteni, a kezemmel megváltam a fájdalmaktól is. 
Rendkívül ritka daganattípus támadta meg, a világon mindössze százas nagyságrendű ilyen esetet jegyeztek fel. Hazánkban nem volt protokollja a gyógyításnak, neki kellett döntenie, hogy lebénul-e a keze vagy amputálják. Még arra is volt gondja, hogy úgy operálják, hogy hátizsákot tudjon viselni. A műtét sikerült, megállította a kóros folyamatot. 
– A műtét előtt az utolsó pillanatig tettem a dolgomat – folytatta az egykori miniszter. – A műtét után 4 nappal kijöttem a kórházból és a 6. napon már részt vettem a somogyi közgyűlés munkájában. Fel sem merült, hogy visszavonuljak a közélettől. Van még feladatom. 
Hisz a felgyógyulásban és istenhitéből is erőt merít. Segíti a család és a barátok jelenléte. A felesége már a műtét előtt mondta, hogy ezentúl ő lesz a jobb keze. Fiával és unokájával, barátaival és párjával közösen szedtek gönci kajszibarackot egy hácsi gyümölcsösben, Lengyeltóti mellett. 200 fáról heten mindössze két mázsa gyümölcsöt tudtak összeszedni, mert negyedik éve gyenge a termés. Korábban egymaga szedte a gyümölcsöt a pálinkafőzéshez. Azt mondta, hogy a betegség figyelmeztette, gondolja végig, mit akar csinálni még az életében, mert az ember ideje véges. Nem biztos, hogy túl sokféle pálinkát kell főzni, inkább még jobbakat... 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában