kisokos

2020.10.31. 19:30

Útmutatót adunk a zselici gombákhoz

Hihetetlen mennyiségű emberi fogyasztásra alkalmatlan gombát visznek az erdőket járók a Kaposvári Nagypiac gombavizsgálójához. Volt olyan nap, hogy a kidobott kalaposok megtöltöttek egy konténert. Most megmutatjuk, hogy mire kell odafigyelni gombászás közben!

Koszorus Rita

Mother and daughter picking mushrooms. BURGER/PHANIE

Fotó: Phanie

Válogatás nélkül szedik le a természetben található gombákat a gyűjtögetők, azzal mit sem törődve, hogy adott növény ehető vagy sem. – Nagyon nagy dömping van gombából – mondta Nagy Róbertné, gombaszakértő. – A csapadékos időjárás az őszi gombákat előhozta, de az ehetőkkel együtt a mérgezőket is. Azt tudnám javasolni azoknak, akik kimennek az erdőbe, amiből nagyon sok van azt ne szedjék le. Mert valószínűleg nem ehető.

Megosztunk nyolc hasznos tippet, amelyek ismeretében a természetet sem károsítjuk a gombászással és megúszhatjuk a mérgezést is!

  • A nagyon szép, csalogató kalaposokkal bánjunk óvatosan, hiszen a gombaszakértő szerint, azok jó eséllyel nem fogyaszthatóak el.
  • Rendelet szabályozza a hazavihető mennyiséget, ezért naponta és személyenként két kilogrammnál több gombát ne vigyünk haza.
  • Fontos az is, hogy csak az egészséges, fiatal gombát szedjük le. S az lehetőleg ne legyen kisebb 3 centiméternél, mivel annál kisebb kalaposról nem lehet megállapítani a fajtáját.
  • A nem ehető gombákat pedig semmiképpen sem szabad szétrúgdosni, hiszen a természet körforgásának fontos szereplői ezek a növények: a természetes lebontó folyamatok nem képzelhetőek nélkülük.
  • A szakértő azt javasolja csak olyat szedjünk le, amelyet már ismerünk. Amelyben bizonytalanok vagyunk, abból inkább csak egy-két darabot vigyünk el, s bevizsgálás útján győződjünk meg fogyaszthatóságáról.
  • Csak olyankor szabad tövestül kihúzni a kalapost a földből, ha ismeretlen gombára leltünk, hiszen a későbbi azonosításhoz erre szüksége lesz a gombavizsgálónak.
  • A gombákat soha ne nejlonzacskóba vagy műanyagdobozba gyűjtsük, mert befüllednek: kosárban vagy rekeszben tárolva tudnak szellőzni.
  • Amit pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a különböző fajokat egymástól elkülönítve kell gyűjteni. Akár fajtánként papírba csomagolva is megoldható ez, hiszen ha keverednek egymással és akár egy kis darab mérgező gomba a fogyasztásra alkalmas közé keveredik tüneteket okozhat.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában