fizetett tartalom

2021.05.01. 14:23

A vadászkés kellő odafigyelést igényel – vásároljunk hozzá fenőkövet is

Az egyik legelemibb vadászeszköz nem más, mint a vadászkés. Nem feltétlenül állatok vadászatára használják ezt a kést a vadászok, hanem sok más funkciót is betölthet ez az eszköz. Többek között, csapdák készítésére is használják, de egy vadász sokat van terepen, a természetben, ahol nagy hasznát veszik ennek az eszköznek. A legjobb vadászkés kiválasztása ezért nagyon lényeges, nem beszélve a kés karbantartásáról, élezéséről, amihez a legjobb fenőkövek dukálnak.

Szponzorált tartalom

Fotó: Shutterstock

Melyik az ideális választás?

Mindenki saját maga dönti el, hogy milyen feladatokra is szeretné használni a vadászkését. A legtöbben tokban viselik, ami egyfajta védelmet is nyújt ezeknek a késeknek. A vadászok választhatnak rögzített pengével ellátott kések közül, de az összecsukható, profi vadászkések is megtalálhatók a palettán. Mindkettőnek van előnye és hátránya is. Az, hogy ki, melyiket választja, csakis azon múlik, hogy pontosan milyen funkciókra van szüksége és milyen személyes igényei, vágyai vannak az illetőnek. A vadászok, a legjobb márkák között is válogathatnak. Hogy csak néhányat említsünk: Victorinox, Morakniv, Mikov.

Néhány tipp a vadászkés élettartamának megnövelésére

Használat után minden esetben meg kell tisztítani a vadászkést, ha azt szeretnénk, hogy hosszú ideig hű társunk maradjon. Az összecsukható késeket, akár szét is lehet szerelni, mert így profibb tisztítást tudunk végrehajtani.

Nagyon lényeges, hogy a vadászkést, csakis a rendeltetésének megfelelően használjuk. Ha olyan munkát is szeretnénk vele elvégeztetni, amire a kés valójában nem való, akkor könnyen tönkre mehet, kicsorbulhat az éle.

Mindig tartsuk éles állapotban a kést. Furán hangzik, de az éles kés a legbiztonságosabb, hiszen így csak kevés erőt kell kifejtenünk a vágáshoz, ami jelentősen lecsökkenti a balesetek esélyét. A legjobb, amit tehetünk, hogy a vadászkésünk mellé beszerzünk egy profi késélezőt, fenőkövet is.

Miért jó, ha van fenőkövünk is otthon?

Egy vadász nagyon jól tudja, hogy a vadászkés a használata során veszít az élességéből, ezért nem csak otthon van náluk fenőkő, hanem akár a természetbe is magukkal visznek egyet, hogy mindig kéznél legyen. A minőségi fenőkövek használata egyáltalán nem bonyolult, mindössze egy kevés gyakorlás szükségeltetik hozzá. A fenőkövek profi használatához jó, ha ismerjük a késünk jellegzetességeit is.

Hogyan is válasszuk ki a megfelelő fenőkövet?

A fenőkövek esetében nagy szerepe van a szemcseméretnek. Minél életlenebb egy kés, annál durvább szemcseméretű fenőkőre lehet szükségünk. A fenőkövek kategóriájában a legnépszerűbbek a Taidea fenőkövek, amelyek magas minőséget képviselnek, verhetetlen áron.

A fotó forrása:

Tsar17 / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában