alkotás

2021.09.02. 20:00

Szerelmet jósoltak a viaszöntők Szennán

Viaszt öntöttek, templomkazettákat festettek, nemezeltek a fiatalok a Szennai Skanzenben.

Góz Lilla

Többféle technikával is megismerkedtek, de előbb népi tárgyakat kellett gyűjteniük a szennai skanzen portáin a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium diákjainak a nyár végi táborukban. Később majd, mint a profi néprajzkutatóknak, ezekről a tárgyakról szerkezeti rajzokat kellett készíteniük.

– Gyertya fölött, egy régi kanálban megolvasztják a viaszt, majd ezeket hideg vízbe teszik és egy kis szótár segítségével megfejtik, hogy az alakjuk, formájuk alapján mit jelenthet – mondta el Farkas Gergely, a szennai skanzen múzeumpedagógusa a hiedelemvilágot bemutató foglalkozáson. A viasz­öntést gyógyításra, szerelmi varázslatokra használták. Példaként említette, mikor a beteg feje fölött öntötték a viaszt vagy az ólmot, amiből megjósolták a kiváltó okot. – A forma alapján bagolyra hasonlít, a szótár szerint pletykáló szomszédot vagy rosszakarót jelent – mutatta az öntött viaszát Csajághy Gergő grafika szakos diák.

A nagyatádi Dani Petra Dorina dekoros diák szerint nagyon inspiráló a környezet. – Kitesszük szívünket-lelkünket, a diákok csodaszépeket alkotnak, szeretnénk, hogy a néprajzhoz közel bújjanak, és emellett játszva tanuljanak, mielőtt újra visszaülnek az iskolapadba – mondta el Bozsogi Tibor, a tábor vezetője. A diákok reggel busszal indulnak az iskolából, napközben Szennában alkotnak és délután visszatérnek Kaposvárra.

– Az idén harmadik alkalommal sikerült a Nemzeti Tehetség Programban pályáznunk és ennek köszönhetően hatvan tizedikes fotográfus, textilműves, dekoratőr, animáció és mozgókép készítő, stílus- és divattervező diák ismerkedhet meg több technikával a szennai skanzenben – mondta el Papp László, a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium pedagógusa. Szintén pályázati forrásból egy DSLR-fényképezőgépet és egy drónt vásárolnak, melyek segítségével a fiatalok fotókat, videós összeállítást készítenek a táborról.

– A templom kazettás mennyezetével is megismerkednek, valamint szakonként más-más feladat vár a tanulókra, mint például nemezelés, anyagtárgy készítése – tette hozzá Papp László.

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában