el camino

2021.10.24. 09:00

Utat nyitott a lelki feltöltődéshez a negatív teszt

Az El Camino (Szent Jakab-út) utolsó, 117 kilométeres szakaszát járta végig néhány héttel ezelőtt Szabóné Járfás Judit. A mezőcsokonyai asszony Sarria-ból indult és öt nap alatt jutott el Santiago de Compostelába, ahol részt vett a Szent Jakab-katedrális zarándokmiséjén.

Marosi Gábor

– Amikor 2018-ban ötven­éves lettem, akkor döntöttem el, hogy szeretnék részt venni ezen a zarándokúton – kezdte Szabóné Járfás Judit. – Akkoriban több lelki megpróbáltatás ért, előtte évben halt meg édesapám, és úgy éreztem, hogy szükségem van erre a kalandra. Sajnos 2018-ban meghiúsult a tervem, mert volt egy vállbalesetem. Egy évvel később sem jött össze az út, tavaly pedig a járvány miatt nem tudtam elutazni – mondta.

Idén október elején azonban sikerült eljutnia Spanyolországba, az indulás előtti néhány nap viszont bőven hozott izgalmakat. A mezőcsokonyai asszony elkapott egy felső légúti betegséget, három napig lázas volt, a szervezete teljesen legyengült. – Csináltattam egy koronavírustesztet és úgy voltam vele, hogyha negatív lesz, elmegyek, mert akkor ez az én utam – fogalmazott Szabóné Járfás Judit. – Ám ha pozitív, akkor nem kell elutaznom.

– Lelkiekben nagyon sokat adott az út – tette hozzá. – Fantasztikus élményekkel gazdagodtam, minden napnak megvolt a maga csodája. Egy dologtól rettegtem csak, hogy eltévedek, de szerencsére minden jól kitáblázott, ezért gyakorlatilag lehetetlen volt letérni az útról. Az El Camino egy része a főút mellett halad, de vannak olyan szakaszai, melyek vadregényes helyeken vezetnek.

Visszamenne

Szabóné Járfás Judit naponta húsz kilométernél is többet gyalogolt. Ez idő alatt bőven volt ideje gondolkodni. – Többször is előfordult, hogy kilométereket gyalogoltam egyedül és nem találkoztam senkivel, ezért néha aggódni kezdtem – mondta. – Akkor nyugodtam meg, amikor megláttam magam előtt egy másik zarándokot – tette hozzá a mezőcsokonyai asszony. Tervei között szerepel, hogy testvérével közösen az El Camino egy másik szakaszát is teljesítse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában