Kutya karácsony

2021.12.24. 14:00

Tilos az édes falat az ebeknek karácsonykor

Karácsonykor nem csak a mi gyomrunkat fenyegeti veszély a finomságoktól roskadozó asztal miatt, de négylábú kedvenceinknek is komoly panaszokat okozhatunk, ha nem nekik való falatokkal igyekszünk a szeretet ünnepére hivatkozva jutalmazni őket. A szakértő azt javasolja, ne adjunk kutyánknak sem csokit, sem nyírfacukorral ízeseített süteményt!

Koszorus Rita

Fotó: Shutterstock

Az elhízás időzített bombaként fenyegeti négylábú barátaink életét, ez különösen igaz karácsonykor, amikor sok finomság készül a háztartásban. Esetenként akár maradék is keletkezik, amely a házőrző menüjében kerül újrahasznosításra.  Szakemberek arra figyelmeztetnek: ne etessük túl kedvencünket ilyenkor sem, mert az végzetes lehet számára. 

A koronavírus idején egyébként is jellemző az, hogy egyre többen etetik emberi finomsággal kedvencüket, amely valóságos elhízásjárványt okozott a kiskedvencek körében. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez egy ördögi kör, hiszen az elhízás miatt kevésbé mozgékonyabb kutya könnyen felszedhet magára további plusz kilókat, kiváltképp karácsonykor.

A legrosszabb helyzetben a Covid kutyák vannak, akiket az elszigeteltség és magány érzésének enyhítésére vásároltak. A korlátozások feloldása után már egyre kevesebb idő jut rájuk, egyre ritkulnak és rövidülnek a séták. Az efelett érzett bűntudatot extra jutalomfalatokkal igyekeznek kompenzálni a gazdik, ezzel gyakorlatilag halálra etetve őket.

Nem való bármi a kutyának, amit a gazdi szívesen fogyaszt. Fotó: Shutterstock

A csoki mérgező, a xillit halálos

A csoki egyenesen mérgező a kutyának, ezért tilos adni nekik! A karácsonyi időszak alatt különösen figyeljünk oda, hogy a kutya ne csenhessene el csokit, szaloncukrot, csokis sütit és egyáltalán semmilyen sütit. A cukor káros, a xilit, vagyis a nyírfacukor pedig egyenesen halálos lehet. Ezekre a tényekre vendégeink figyelmét sem árt felhívni, így biztosan ők is ellenállnak a csábításnak, hogy titkon édes falatokat csempésszenek kedvencünk elé. 

Pelbát József, Kaposváron is praktizáló állatorvos érdeklődésünkre elmondta: a mesterséges édesítőszerek mindegyike veszélyes négylábú társunkra nézve. – Volt olyan esetem, hogy Németországból jöttek hazafelé és a család vizslája útközben megevett egy xillites süteményt, sajnos őt már nem tudtuk megmenteni. Az a baj ezekkel az édesítőkkel, hogy becsapják a hasnyálmirigyet és ha nem kap időben életmentő kezelést a kutyus, elpusztul, mondta az állatorvos. Hozzátette: a kutyákat semmiképpen se próbáljuk bevonni a karácsonyi hagyományokba töltött káposzta evésnél, hiszen a nehéz ételek megterhelik a hasnyálmirigyüket. – A karácsonykor készített káposzta, zsíros ételek hasnyálmirigy megterhelést okozhatnak, de ilyen a szalonna is, amit normál esetben nem esznek a kutyák. Főleg a zsíros és nagyon fűszeres ételekre kellene figyelni. 

Fontos megérteni, hogy a kutyát nem az étel teszi boldoggá, hanem a mozgás, a rendszeres, hosszú séták a gazdival és az együtt töltött idő. Ezért az ünnepek alatt ne a nasi legyen több, hanem a séta: ha az időjárás engedi – márpedig erre jók az esélyek idén is  – menjünk ki a természetbe.

Az én kutyám nem is kövér!

A gazdik többsége elfogult a kutyájával szemben és már csak későn veszi észre, hogy baj van. Miközben a kutyák fele elhízott, a gazdiknak csak kis hányada gondolja túlsúlyosnak a saját kutyáját. Sokan meg is sértődnek, például az állatorvosra, ha “lekövérezi” a kutyájukat. 

Azonban, ha azt vesszük észre, hogy a kutyának nem tudjuk tapintani a bordáit, nincs dereka, vagyis egyre inkább szélesedik és egy vasalódeszkához kezd hasonlítani, akkor túlsúlyos. Ha az állatorvos, a kutyasuliban az oktató is felhívja rá a figyelmünket, akkor biztosan komoly a baj.

A féktelen nassolástól ugyanúgy kutyánk is elhízhat, ahogy mi is. Fotó: Shutterstock

Nem mindegy, hogy mi a jutalomfalat

Ha a kutyánk, cicánk túlsúlyos, Böszörményi Zsolt a Farkaskonyha kutyaséfje azt tanácsolja, hogy tegyük félre a „kutya gyorskaját”, azaz a kutyatápokat. Helyette tápláljuk őket nyers vagy párolt húsból készült, házi menüvel, hússal, belsőségekkel és friss zöldségekkel. Kerüljük az étrendjükben a szénhidrátokat, pláne a cukrot. Egy kutyának az égvilágon semmi szüksége sem burgonyára, sem gabonára és az sem jó, ha a rizs az eledel alapja. A kutya és a cica elsődleges tápláléka a hús.

Természetesen lehet nasit is adni kedvencünknek, hiszen az ünnep nekik is ünnep, de nem mindegy, mit és mennyit. Kerüljük a színes jutalomfalatokat, inkább válasszunk például természetes, levegőn szárított rágcsálnivalót, mellyel sokáig elfoglalják magukat, nincs benne szénhidrát és még a fogukat, ínyüket is jól edzi. Jutalomfalatként, tréning célból mindig csak pici apró falatkákat adjunk, amelyek húsból készültek és nem tartalmaznak gabonát, vagy ízfokozókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában