Borverseny

2022.01.21. 20:30

Jó volt a szüret, ezért aranyosak a füredi borok

Koszorus Rita

Áldottak a versenyen részt vevő borok.

Egy év kihagyás után tartották meg a 21-ik kaposfüredi borversenyt, ahol a helyi szőlősgazdák mutatták be legszebb nedűiket. Valamivel szerényebb nevezés érkezett, mint ahogyan megszokhattuk a Kaposvár környéki borászoktól. Idén harmincöt gazda nevezte hetvennégy nedűjét, amelyek a magyaregresi, toponári, füredi, kaposújlaki és kaposmérői szőlőkből készültek. Összesen 61-en kaptak minősítést, amelyből 27 arany, 14 ezüst és 20 bronz született. 

– Szűkebb körben hirdettük meg a versenyt, amely miatt valóban kevesebben neveztek az idei versenyünkre, mondta Kurucz János, a Kaposfüredi Szőlősgazdák és Földművelők Egyesületének elnöke. A várakozásainkat felülmúlta a jelentkezések száma, nem gondoltuk, hogy ennyien lesznek, tette hozzá. 

A borokat Pisztora Ferenc kaposfüredi plébános áldotta meg, aki azt mondta: a nedűk által megtapasztalhatjuk, milyen a paradicsom. 

Göncz Gábor a zsűri elnöke értékelésében elmondta: nagyszerű borok születtek, de persze idén is voltak olyanok, amelyek nem kívánkoztak pohárba, így érmet sem kaptak. Elmondta azt is, hogy jó volt a szüret, így nem csoda, hogy ennyi érmes nedű született. 

A Somogyi Hírlap, mint a helyi közösségek támogatója, minden alkalommal különdíjat ajánl fel a kaposfüredi borversenyre. Ezúttal a Somogyi Hírlap különdíját a Sziszka Pincészetnek ítélte oda a zsűri. Ojtó Szilárd isteni nedűjét az Ivánfahegyen található szőlősében készítette el Cabernet franc borát. 

A Desedai Horágszok bora egy merlot cabernet franc cuvée, amelyet Békefi László készített el. S egyúttal a kaposfüredi gazda nyerte el az ítészek szerint a legjobb vörösbor minősítését is. Kelemen Sándor olaszrizlingje lett Kaposfüred legjobb bora, Kollega Tibor Batéból nyerte el a Somogyi Nagyasszonyok bora kitüntető címet kékfrankos rozéjával,  s egyúttal őt éri a megtisztelő feladat, hogy vendégül látja a nagyasszonyokat. 

Kollega Tibor az elnyert díjakkal és borokkal.

Legjobb direkt termő elismerését Szőke Árpád Kaposfüredről nyerte el otelló borával. A legjobb fehérbort Miklós Róbert készítette el Toponáron, a rozék közül a legjobbnak pedig Kollega Tibor kékfrankos rozéja bizonyult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában