Életmódi

2023.02.26. 09:00

A csipszért nyúlnak előbb az alma helyett

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a gyermekelhízás elleni, országos edukációs programjában azt vizsgálta, hogy az általános iskolások mit tennének egy hétvégi bevásárlás alkalmával a kosarukba az egészséges táplálkozás jegyében. A somogyi szakemberek szerint a kamaszokra egyre közelebbről leselkedik a túlsúlyosság és a cukorbetegség veszélye. Egy kaposvári pszichológus azt mondja, az egészséges életmód kialakulásában meghatározó a szülői jó példa.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

Vörös Ottó Gábor, a Szennai Fekete László Általános Iskola igazgatója szerint a gyermekkori elhízás komoly problémát jelenthet, a környéken most is több, sajnos cukorbeteggyanús fiatal vár vizsgálatra. A szennai iskolában 200 gyermek tanul, Kaposfőn 194, Bárd­udvarnokon 20. 

– Szerintem sok minden függ az egészségtelen táplálkozástól és a mozgásszegény életmódtól – hangsúlyozta. – Amíg a gyerekek 30-40 éve a sportpályán vagy a grundon fociztak szinte egész nap, addig manapság sokan a számítógép előtt ülnek, illetve a telefonjukat nyomkodják. A túlsúllyal kapcsolatos veszélyekről, valamint a megelőzésről az osztályfőnöki órákon éppúgy szó esik, mint a dietetikusok, védőnők foglalkozásain is. Iskolánkban tavasszal újabb programokat tervezünk, ahol a zöldség-gyümölcs fogyasztás fontosságáról is beszélnek majd a szakemberek. 

Mester Katalin csurgói dietetikus, a helyi egészségfejlesztési iroda munkatársa érdeklődésünkre elmondta, a városban és környékén kilenc általános iskolával tartják a kapcsolatot, s nagyjából 1500-an járnak az intézményekbe. A túlsúly, illetve az elhízás már óvodás-, illetve kisiskoláskorban is megfigyelhető, s épp ezért lényeges, hogy a gyerekek időben megismerjék az egészséges életmóddal kapcsolatos főbb tudni- és tennivalókat. Játékos formában, az életkori sajátosságokat figyelembe véve tartják meg a foglalkozásokat. 

– A korábbi előírások kapcsán a menzákon csökkentették a cukor- és sófelhasználást, ám ez csak az intézményi keretek között működik – emelte ki. – Nagyon fontos, hogy a gyermek otthon milyen példát lát. Ha a csipsz, az édesség állandóan elérhető közelségben van, akkor az nem jó. Gondosan oda kell figyelni, hogy mit esznek a fiatalok, érdemes csökkenteni a kész-, illetve félkésztermékek fogyasztását, akárcsak a nasiét vagy a cukros üdítőkét. Szerintem ezen a téren is különösen lényeges a szülői minta. 
Március 22-én ünneplik a víz világnapját, s akkor a folyadékfogyasztásról is szó lesz. 
 

Igalban külön programot indítottak a túlsúly ellen

Mindennapos testnevelésóra, RSG a lányoknak, Bozsik-program, rendszeres túrák és aktív mozgással töltött szünetek: az igali Batthyány Károly iskolában számos programot kínálnak a gyermekeknek. 1–8. osztályban 199 diák tanul, becslések szerint a túlsúly a tanulók 10-15 százalékát érintheti. Le a kilókkal címmel januárban indított programjuk az egészséges táplálkozásra és a rendszeres mozgásra hívja fel a figyelmet. Szántó Lászlóné igazgató kiemelte: folytatják az egészségmegőrzési programot, május 20-án sportnapot szerveznek. 
Gyermekelhízás elleni, országos edukációs programjában azt vizsgálta meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, hogy vajon az általános iskolás gyerekek mit tennének egy hétvégi bevásárlás alkalmával a kosarukba az egészséges táplálkozás jegyében. 
– A Gyere program azzal a céllal jött létre, hogy kisebb, helyi közösségekben előmozdítsa az aktív és egészséges életmód kialakítását és annak hosszú távú fenntartását – derült ki a tájékoztatójukból. – A hazai dietetikusok szakmai irányításával most egyszerre 24 olyan településen zajlik a program, ahol van Auchan áruház. 
Szalai Zoltán kaposvári pszichológus elmondta, az egészséges életmód kialakulásában meghatározó a szülői jó példa. Minél korábban kezdik a nevelést, annál jobb. Kamaszkorban már nehéz visszafordítani az esetleges egészségügyi problémákat, így jobb megelőzni a gondokat, mint a kialakult bajt orvosolni. 
Fotóillusztráció: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában