Plafonig ér nála a whisky

2023.07.02. 09:00

Még a rajongókat is zavarba ejti a fonyódi gabonapálinka-választék

Falat épített teli whiskys­üvegekből az egyik fonyódi étterem tulajdonosa. A pulttól a plafonig egyedülálló polcon kapott helyet a 350 féle whisky. Vincze Zsolt gyűjteménye Európában is egyedülálló.

Turbéki Bernadett

Whiskey, vagy whisky. Skóciában, Kanadában, és Japánban „e” nélkül, Írországban és az amerikai Egyesült Államokban az „e” betűs változatot használják. Vincze Zsolt éttermében azonban nem ez a szempont. A gabonából készült alkoholos párlatok nemcsak plafonig sorakoznak a külön nekik kialakított polcokon, hanem egymás mögött is hármasával. Két egyforma nincs közöttük, a hozzáértők még meg is tudják ízről különböztetni, de a bőség zavara talán a tapasztalt whiskyfogyasztókat is zavarba ejti a döntésben, melyiket is kérjék a polcról. Természetesen jég nélkül, mert bár a dalban jéggel isszák, az igazi whiskyrajongók se nem nagyon hidegen, se nem melegen fogyasztják. 

– Jéggel nem isszuk, az csak felhígítaná – mondta Vincze Zsolt. – Vannak visszatérő vendégeim, egy harmincas éveiben járó pár rendszeresen visszajár, ötször két cent whiskyt szoktak kérni, hogy kóstolgassanak, mert ezt nem egy slukkra kell meginni, hanem ízlelgetve. A whiskyket vagy származási helyük alapján különböztethetjük meg, vagy az alapján, miből készültek – mondta a gyűjtő, aki maga elsősorban a magyar pálinkáért rajong és csak utána jön a whisky a sorban. – A mai napig van olyan négyszáz éves whiskykészítő cég, amelyik magyar pálinkafőző technológiával készíti az italát – magyarázta. 
– A magyar pálinkához nekünk mindig is volt gyümölcsünk, ám nekik csupán a kukorica, az árpa, a maláta, és a rozs jutott. Szép dolgokat csináltak belőle. Van olyan whiskym, amelyik tokaji hordóban kapott utóérlelést. Vannak olyan italok, amelyeket hazánkban csak nálam lehet megtalálni – mondta büszkén. 

Vincze úr elsődleges célja az volt, hogy aki hozzájuk betér, elámuljon. – Nem feltétlenül a legdrágább italok ízlenek a legjobban. A régi gyártóknak nem az volt a céljuk, hogy az üveget eladják, hanem azt, ami benne van – mondta. A whiskyfal nem olcsó mulatság, értéke már tízmilliós nagyságrendű, csaknem tíz év munkája van benne.


A westernfilmek sztárja a polcon 

Nem egy top whiskynek számít az Old Overholt, de több mint négyszáz év alatt semmit nem változott a címkéje. Ez az a whisky, amelyik rendszeres szereplője a vadnyugati filmeknek. Hol a pultos mögül lövik ki az üveget a vadnyugat rémei, hol a nyugodtan italozók asztaláról vagy éppen kezéből. Vincze Zsolt Mesélt arról a japán whiskykészítőről is, aki bejárta a világot, hogy megtanulja az igazi whiskykészítés rejtelmeit. Harminc évet áldozott erre életéből, majd megalkotta a top japán whiskyt, a Nikka-t. Bár az üvegek nem kifogyhatatlanok, Vincze Zsolt azonban bővelkedik történetekben, amelyek a rövid­italokhoz kapcsolódnak. Ezeket szívesen el is meséli vendégeinek.


Fotó: T. B.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában