Sonline.hu videó

2023.07.02. 20:32

Nem maradtak lábon a marhák, minden lábszár a bográcsban végezte

Tizedik alkalommal rendeztek marhalábszár-főző versenyt Rádpusztán vasárnap.

Turbéki Bernadett

Fotó: Németh Levente

Az előzetesen szombatra meghirdetett versenyre több mint harminc csapat jelentkezett, ám az esőnapra átszervezett rendezvényre is huszonöten eljöttek, hogy tudásuk legjavát főzzék marhalábszár pörköltbe.

– A tulajdonos hitvallása, hogy egy jó pörkölt csakis marhalábszárból készülhet. Ebből kerekedett ki, hogy megmutatjuk, milyen egy jó marhalábszár pörkölt. Itt nagyon nem volt jellemző, hogy marhalábszárból főznek, de a tulajdonos ragaszkodott hozzá, hogy ebből lehet főzni és mi adjuk az alapanyagot, és mindenki ebből próbál a legtöbbet kihozni – mondta Nótár László, a Rádpuszta Élménybirtok executive séfje.

– Egy csapat biztosan főz egy burgundi jellegű változatot, várom a végeredményt, mert a lábszárt nem tartom alkalmasnak az efféle dolgokra, inkább a pörkölthöz van kitalálva – tette hozzá a séf. Nótár László szerint a szabadban való főzés, a bográcsban történő ételkészítés szinte hungarikum, hiszen mindenki hozzá tehet egy kicsit a saját ízléséből, míg végül kialakul az étel egyedi ízvilága. Makóról öt csapat érkezett a főzőversenyre, a hagymán kívül jó fajta kenyeret is hoztak. Somogyból is érkeztek a versenyre, amelynek résztvevői 70 százaléka visszajáró vendég.

– Tizenkét fővel jöttünk, hagyományosat készítünk. Szalonna, paprika, paradicsom lecsó alapon, és a titka az, hogy kicsi vörösbort teszünk bele – árulta el a somogyváriak pörköltjének titkát a csapat főszakácsa, Papp Józsefné. Csapatával négy éve jár Rádpusztára főzni és eddig mindig elismeréssel tértek haza. 

Kaposvárról a „Gumisok” csapata érkezett, az ő bográcsukban is rotyogott a pörkölt. – Vörös András barátommal fogtunk hozzá, hogy megpróbáljuk a nagy konkurenciát legyőzni. Nagy tisztelettel bánnak velünk a versenytársaink, ebből gondoljuk, hogy esélyünk lehet nyerni – nevetett a Kaposvárról érkezett Nagy István.

– A konyhában készült marhalábszárpörkölt nem tud olyan lenni, mint a bográcsban készült. Az a’ la carte a gyorsaságot, illetve a konyhatechnológiai eljárásokat szűkíti le, illetve sokkal nagyobb felkészültséget, odafigyelést igényel. A kinti főzés, a szabadtűzön más, sokkal nagyobb élvezeti értéke van. Ismerősök, barátok jönnek, kóstolgatunk, eltöltjük az időt, mindenki eszik-iszik. Arról szól a mai nap, hogy minél több családot összefogjunk szeretetben, békességben és minél jobban érezzük magunkat – mondta a ház séfje Gami Norbert. Szerinte a pörkölt az az étel, amelyet mindenki el tud készíteni Magyarországon, csak egy kis önbizalom kell hozzá.

 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában