Fotó és videó

2023.10.26. 07:00

Egy csepp paradicsomot alakított ki a város szélén

Filmforgatáson is szerepeltek már Magyar Bálint elképesztő növényei, legutóbb a melbourne-i kikötő megidézésében játszottak fontos szerepet, de az sem ritka, hogy ismert emberek keresik fel a siófoki kertészt, hogy megcsodálják különleges kertjét.

Koszorus Rita

Magyar Bálint a banánpálmák között.

Fotó: Németh András

Két éve áthelyezte székhelyét a 61-es út mellől Kilitire, ahol sokkal tágasabb helyen tudta elhelyezni kedvenc növényeit.

 – Próbáljuk a legkülönlegesebb pálmákat és banánokat bemutatni, mert az emberek többsége ott tart, hogy banánból csak egy fajta létezik, amelyik a boltban is kapható cavendish. Nálunk van közel huszonöt -féle, mutatott a kertre Magyar Bálint, ahol nem csak banánok, de Hawaii rózsái és olajfák is találhatóak. 

Nem csak szépek a hawaii rózsái, de illatuk is elbűvölő. 
Fotó: Németh András

– Az olajfák bírják az időjárási szélsőségeket, tehát a fagyot is -12 Celsius fokig, de a hőséget is, mutatott a különleges formákban kanyargó, szemmel láthatóan koros törzsre.
A Banán- és Pálmakert egyik legkedveltebb része a mini esőerdő, ahova belépve úgy érezheti magát az ember, mintha tényleg a dzsungelben lenne. – Van itt hóbanán, vörös banán, de egy különlegesség a fekete, aminek a törzsére tekintve könnyen ki lehet találni, hogy ennek színéről kapta nevét, mondta Magyar Bálint. 

Magyar Bálint mindig kitalál valami újítást. 
Fotó: Németh Andárs

Az egyik legkedveltebb növény a kertben a Hawaii rózsája, amely nem csak különböző színű, de mindegyiknek más az illata is. Ez az a virág, amelyből a virágfüzért készítik a Csendes-óceáni szigeten, tudtuk meg a siófoki kertésztől. 

Egy darab paradicsom. 
Fotó: Németh András 

Természetesen a sok növény, sok munkával is jár, de Magyar Bálint nem bánja, hiszen imádja a csodás növényeket. Kialakított egy kis tavat a mini esőerdő tövében, amelyben koi pontyok úszkálnak. A tó vizét öntözésre használja. – Nem öntözök fúrt kút vizével, mert az túl hideg a növényeknek, sokkot kapnak tőle, magyarázta. A tóból kivett víz tápanyagban gazdag a halak miatt,  de a legfőbb tulajdonsága, hogy 20 Celsius foknál melegebb.

 

Bírják a fagyot a banánok

A hiedelmekkel ellentétben bárki tarthat otthon pálmát, vagy éppen banánt, hiszen kiválóan bírják hazánk klímáját. Magyar Bálint egy tippet is adott a virágkedvelő háziasszonyoknak, ugyanis saját tapasztalatai szerint a leandereket sem kell bevinni a házba télen, de még a citrus cserjéket sem. A legtöbb nála is megtalálható növényt elég betakarni, vagy visszametszeni és betakarni, s ezzel már meg is van oldva a téliesítés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában