Hajrá a konyhában

2023.12.23. 10:30

A hét süteménye: a krémes

Szerintünk a karácsonyi ünnepi menühöz hozzátartozik egy jó tartalmas krémes is. A legjobb receptekből hoztunk párat, igazi klasszikusokat, amikkel nem lehet mellélőni.

Sonline.hu

Illusztráció

Fotó: Yuganov Konstantin

Karácsonykor nemcsak az aprósütemények fogynak, hanem a krémes desszertek is. Hiszen mi mással lehetne lezárni egy fantasztikus ünnepi menüt? Ha még nincs ötleted, mi legyen a desszert, mutatunk néhány lehetséges variációt – nincs rossz választás, mindegyik tökéletes lesz!

Fatörzs torta

HOZZÁVALÓK
A piskótához:
4 egész tojás 
4 evőkanál cukor 
4 evőkanálliszt 
2 evőkanál víz  
1 késhegynyi sütőpor 
A trüffelkrémhez:
2 dl habtejszín 
20 dkg étcsokoládé 
1 evőkanál méz  
0.3 dkg tejszín 
1 narancs héja 
4 dkg puha vaj  
1 csipet só

ELKÉSZÍTÉS
A trüffelkrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverjük. Hozzákeverjük a tejszínt és a narancs lereszelt héját is, végül a puha vajat és a sót is. A krémet teljesen kihűtjük 2-3 óra alatt.
A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabba óvatosan beleforgatjuk a tojássárgákat, és lassan belecsurgatjuk a vizet is. A sütőport és a lisztet összekeverjük, átszitáljuk, majd két részletben beleforgatjuk a tojáshabba vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
A piskótatésztát sütőpapírral bélelt gáztepsin vékonyan szétterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már halvány aranybarna lesz a teteje. Ekkor óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, még melegen egy konyharuhára fektetjük, és jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.
A kihűlt krémet elektromos habverővel kihabosítjuk. A kihűlt piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krém kb. kétharmadával, és szorosan feltekerjük. A tekercs kb. egynegyedét srégen levágjuk, és a tekercs oldalához illesztjük – ez lesz az ág a fatörzsön. A maradék krémmel kívülről is bevonjuk a fatörzset, nem kell simára, akkor jó, ha olyan, mint a fa törzse.
Ízlés szerint marcipánlevélkékkel, gombácskákkal díszítjük.

Lajcsi szelet 

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
40 dkg liszt 
20 dkg cukor 
2  evőkanál cukrozatlan kakaópor 
2 egész tojás 
2 evőkanál méz 
5 dkg vaj 
2 mokkáskanál szódabikarbóna 
A vaníliás krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor 
0.5 liter tej 
10 dkg porcukor 
12.5 dkg vaj 
A puncsos krémhez:
2 csomag puncs ízű pudingpor 
0.5 l tej 
10 dkg porcukor 
12.5 dkg vaj 
A csokimázhoz:
10 dkg étcsoki 
2 evőkanál olaj

Elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Először egy kis lábaskába feltesszük a vizet forrni, ugyanis a tészta hozzávalóit gőz fölött kell összeolvasztani. Hőálló edénybe tesszük a cukrot, a kakaóport, a tojásokat, a mézet és a vajat. A vízgőz fölött addig kevergetjük, amíg a vaj és a cukor teljesen elolvad.

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. Hozzáöntjük a vajas keveréket, és először kézi robotgéppel, majd kézzel addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta.
A tésztát 3 egyforma adagra osztjuk, és sütőpapíron 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Ráhúzzuk a tésztalapokat sütőpapírral együtt a tepsire és villával megszurkáljuk, hogy sülés közben ne púposodjon fel.

A tepsiket egyenként az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ilyenkor még puhák, de ha teljesen kihűlnek, meg fognak keményedni.
Amíg sülnek és hűlnek a mézes lapok, elkészítjük a krémeket. Ehhez a pudingporokat külön-külön sűrűre főzzük a tejjel, majd lefolpackozva a tetejüket - a bőrösödés elkerülése érdekében - félretesszük teljesen kihűlni.

A puha vajat kihabosítjuk porcukorral, és összekeverjük kézi robotgéppel a vaníliás pudinggal. Ugyanezt megismételjük a puncs ízű pudinggal is.

Következik a tészta összeállítása: az alsó mézes lapot egy tálcára vagy deszkára helyezzük, és megkenjük egyenletesen a vaníliás krémmel. Erre ráhelyezzük a következő mézes lapot, majd megkenjük egyenletesen a puncsos krémmel. A tetejére tesszük a harmadik mézes lapot, és az egészet lefedjük folpackkal. A tetejére teszünk egy másik deszkát és a tésztát pár órára, de inkább egy egész éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy megpuhuljanak a lapok.

Ha letelt a pihentetési idő, elkészítjük a sütemény tetejére a csokimázat. Ehhez a csokit darabokra törjük, és vízgőz fölött összeolvasztjuk az étolajjal.

Elővesszük a hűtőből a tésztát, levesszük róla a deszkát és a folpackot, majd egyenletesen bevonjuk a csokimázzal. Visszatesszük fél órára a hűtőbe, hogy megdermedjen a csoki.
A süteményt forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így nem törik a csoki a tetején.

Mézes krémes 

HOZZÁVALÓK
A mézes tésztához:
8 dkg zsír 
30 dkg méz 
50 dkg liszt 
1 mokkáskanál szódabikarbóna 
1 darab tojás 
1 evőkanál tej 
A krémhez:
6 dl tej 
6 evőkanál búzadara 
1 mokkáskanál vaníliaesszencia 
1 darab citrom 
25 dkg vaj 
10 dkg porcukor 
35 dkg sárgabaracklekvár 
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé 
10 dkg vaj  

Elkészítés 
A mézes krémes elkészítéséhez a zsírt és a mézet egy edényben gőz fölött felolvasztjuk, és jól elkeverjük.

A tészta száraz hozzávalóit, a lisztet és a szódabikarbónát egy tálba öntjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet és a mézes zsírt. Jól kezelhető, nem ragacsos, félkemény tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, hozzáadunk még egy kis tejet és kézzel alaposan összegyúrjuk, gombóccá formáljuk.
A tésztagombócot a pultra vagy gyúródeszkára tesszük, és letakarjuk azzal a tállal, amiben gyúrtuk. 30 percig pihentetjük.
A krémhez a tejet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát (vigyázzunk, ne legyen csomós). Sűrűre főzzük, majd belekeverjük a vaníliaesszenciát és a citrom lereszelt héjat. Folpackkal lefedjük, és kihűtjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Négyfelé vesszük a tésztát és lisztezett munkafelületen mindegyiket egyenként vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátulján 6-8 perc alatt zsemleszínűre sütjük. Végül hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni.
Befejezzük a grízes krémet. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt krémhez keverjük, majd együtt kihabosítjuk.
Betöltjük a mézes lapokat. Egy lap kerül alulra, rá a krém fele, erre lapot teszünk és jó vastagon megkenjük baracklekvárral. Megint lap, a krém másik fele és végül az utolsó lap.
Néhány órára hideg helyre tesszük pihenni a süteményt. Én le szoktam súlyozni a tetejét deszkával, hogy ne váljanak szét a lapok.
A tetejére a csokit a vajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk, és bevonjuk vele a süteményt.
Néhány óra pihentetés után vagy másnap szeleteljük. A csokimázat el is lehet hagyni és tálaláskor megszórjuk porcukorral.

 

Forrás: Mindmegette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában