Édesség

2024.01.27. 09:30

A hét süteménye: a klasszikus zserbó

A zserbó egy olyan klasszikus, amit nem csak karácsonykor érdemes elkészíteni, hiszen az év bármely időszakában elcsábítja az édesszájú vendégeket.

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
50dkg liszt 
10dkg porcukor 
1csom sütőpor 
30dkg hideg  margarin 
2db tojássárgája 
1dl tej 
A töltelékéhez:
60 dkg darált dió 
25 dkg porcukor 
1.5 üveg sárgabaracklekvár 
A mázhoz:
20 dkg porcukor 
3 dkg kakaópor 
4 ek tej 
10 dkg  margarin 

 

ELKÉSZÍTÉS
Először a tésztát állítjuk össze. Összekeverjük egy tálban a száraz hozzávalókat, belereszeljük a margarint, hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül pedig a tejet. Összegyúrjuk, majd három egyenlő részre osztjuk.
A töltelékhez a darált diót összekeverjük a porcukorral. A lekvárokat jól átkeverjük. Kinyújtjuk a tészta harmadát, és beleterítjük a sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe. Megkenjük a lekvár felével. Rászórjuk a diós keverék felét.
Kinyújtjuk a második adag tésztát, ráterítjük a diós lekvárra. Erre rákenjük a maradék lekvárt, rászórjuk a maradék diót, és befedjük a harmadik, kinyújtott tésztával.
Jó alaposan megszurkáljuk az összerakott nyers süteményt úgy, hogy mind a három tésztalapot átlyukasszuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül), és 45–55 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje világosbarna színű lesz. Hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.
A mázhoz a margarinon kívül mindent egy lábasba teszünk. Folyamatos kevergetés közben főzzük a mázat kis lángon, míg fényes, sima masszát nem kapunk (ez körülbelül tíz perc).
Ha kész a máz, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a margarint. Ha már teljesen beleolvadt a csokis masszába, akkor egyenletesen ráöntjük a hideg sütemény tetejére. Hagyjuk dermedni. Végül hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.

Forrás: Mindmegette.hu 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában