2024.02.03. 09:34
A hét süteménye: a kardinális szelet
Egy egyszerű és olcsón öszeállítható édességet hoztunk erre a hétvégére.
Forrás: Mindmegette.hu
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
9db tojásfehérje
9db tojássárgája
2db tojás
30dkg cukor
1ek vaníliás cukor
10dkg liszt
A töltéshez:
4ek áfonyalekvár
500ml tejszín
2ek instant kávé
2ek porcukor
A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A tojásfehérjéket 22 dkg cukorral kemény habbá verjük.
A tojáshabot egy sima csővéggel ellátott habzsákba töltjük, és kétszer három vastag csíkot nyomunk belőle a tepsi hosszában úgy, hogy maradjon köztük hely a sárga tésztacsíkoknak.
A tojássárgákat, az egész tojásokat és a maradék cukrot kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet is.
Ezt a masszát is sima csöves habzsákba töltjük, és 2-2 csíkot nyomunk a fehérje csíkok közé. Ha kell, egy kiskanállal elegyengethetjük kissé.
A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, majd 30-35 perc alatt megsütjük és a sütőpapírral együtt áthúzzuk egy rácsra. Hagyjuk kihűlni kissé.
Ha kihűlt, a két tésztalap között hosszában elvágjuk a sütőpapírt.
Az egyik tésztalapot ráfordítjuk egy tortakartonra, és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.
A tésztalap tetejét megkenjük az áfonyalekvár felével.
A krémhez a tejszínt keményre verjük a porcukorral és az instant kávéval. Egyenletesen eloszlatjuk a krémet az áfonyalekvárral megkent tésztalapon.
A másik tésztalapot is egy tiszta sütőpapírra fordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és megkenjük az áfonyalekvár másik felével.
A sütőpapír segítségével ráfordíjuk a másik tésztalapot a kávékrémes lapra, és egy kicsit megnyomkodjuk.
Hagyjuk hűtőben állni egy kicsit a süteményt, majd tálalás előtt megszórjuk a tetejét porcukorral. Végül szeleteljük.
NÉZD MEG VIDEÓN IS, HOGYAN KÉSZÜL A KARDINÁLIS SZELET: