balatoni vendéglátás

2017.09.27. 11:30

Csökkent Siófokon a kereskedelmi szálláshelyek forgalma

A polgármester szerint azonban Siófokon nem a szálláshelyek KSH-nak leadott számaival kalkulálnak.

Krausz Andrea

Sikeres volt a Balatonon az év első hét hónapja – hangzott el a Balatoni Turizmus Szövetség sajtótájékoztatóján, melyet egy hajó fedélzetén tartottak. A vendégszám 4,3, a vendégéjszakaszám 4,6 százalékos növekedést mutat a múlt év hasonló időszakához képest az első hét hónapban a régióban – mondta Hoffmann Henrik, a szervezet elnöke.

Hoffmann Henrik egyebek mellet arra is rámutatott, hogy nem csak jó példák vannak a Balatonnál. Amíg Hévíz 7,8 százalékos, Balatonfüred 12,9 százalékos, Keszthely pedig 41 (!) százalékos vendégéjszaka-növekedést produkált a kereskedelmi szálláshelyeken, addig Siófokon 9,4 százalékos elmaradás jelentkezik.

Ugyan a siófoki idegenforgalmi adónyilvántartásból növekedés látszik, (a KSH ugyanis az év végén összesíti a magánszálláhelyek vendégéjszakáit) elmondható, hogy a magánszálláshelyeken volt forgalomnövekedés, a kereskedelmi szálláshelyek forgalma csökkent.

– Ez a tendencia nem jó, a fizetőképes kereslettel Siófok rosszabbul áll, a város jövőjét a nagyobb költőerővel rendelkező vendégek jelentik. Sajnos Siófok városvezetése több fronton is nyílt háborút visel a siófoki turisztikai vállalkozókkal, az együttgondolkodás helyett más álláspontra helyezkedik a rendezvények elhelyezése vagy a város köztisztaságát érintő kérdésekben, elefántként viselkedik a porcelánboltban. Érdemes megemlíteni, hogy a városvezetés az életveszélyt emlegette siófoki rendezvények kapcsán még a szezon előtt, most ennek meg is lett a böjtje – mondta Hoffmann Henrik.

„Többen számháborút folytatnak a vendégéjszaka adatait illetően a sajtóban, hogy kisebbítsék a város eddig elért remek eredményeit” – reagált Lengyel Róbert polgármester. Közleményében az írta: „A siófoki vendégéjszakák számításánál nem a szálláshelyek KSH-nak leadott számaival kalkulálunk, hanem a helyi adóhivatal adataival, amely a konkrét adóforintok befizetésén alapul. Ez tény, nem statisztika, márpedig eszerint az év első hét hónapjában 3,2 százalékkal nőtt a város vendégéjszakáinak száma, a tavalyi igen jó adatokhoz képest is. Az önkormányzat adatai tartalmazzák a magánszálláshelyeket is, míg a KSH közelmúltban megjelent, 9,4 százalékos csökkenésről szóló adata csak a kereskedelmi vendéglátóhelyekről szól. Többen lehet, hogy azt sem tudják, Siófokon tavaly novemberben bezárt egy szálloda: az Erzsébet Szálló. Az elmúlt évek adatait figyelembe véve, csak ennek az egy egységnek a bezárása 6,4-10,3 %-os kiesést jelent a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak számában. A KSH által, a piac ezen szereplőinél regisztrált 9,4 %-os csökkenésre ez lehet a magyarázat.”

Siófok polgármestere egyebek mellett azt írja: „Siófok 2016-ban középtávú turisztikai koncepciót alkotott, amely mentén halad. Ennek, valamint a strandfejlesztéseknek, a biztonsági intézkedéseknek, és a számtalan programnak is célja, hogy a családosok visszatérjenek Siófokra és jól érezzék magukat. Egy részük lehet, hogy nem a négycsillagos szállodákat, hanem a kisebb kereskedelmi egységeket, magánszálláshelyeket keresi, s ezek forgalma jelentősebben növekszik, mint a kereskedelmi szálláshelyeké. A városnak ezek a bevételek is számítanak, mi a kisebb pénzűeket is szeretettel várjuk.„

A városi rendezvényekkel kapcsolatban Lengyel Róbert azt írta: ”A városkép megújítására is létrejött egy munkacsoport, amelyet Szajcz képviselő úr vezet, s amelynek ütemezett feladata többek között a Rózsakert műszaki és idegenforgalmi szempontból történő megújításának kidolgozása. Cél ezen belül is egy olyan fix rendezvénytér kialakítása, ahol megoldott az áramellátás, az időjárási viszontagságok problémájának kiküszöbölése, valamint a biztonsági megfelelés, amelyből nem engedhetünk, akkor sem, ha ez jelenleg nem minden vállalkozó elképzeléseinek felel meg.„

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában