áruszállítás

2017.09.15. 10:00

Versenyképességének megőrzéséért fejleszt a MÁV

Cukorrépa, kukorica és ócskavas: ősszel jelentős mennyiség árut szállítanak vasúton. A versenyképesség erősítése érdekében jövőbemutató beruházásokat hajt végre a MÁV.

Harsányi Miklós

– A vasút társaságok által megadott adatok alapján az elmúlt és a következő időszakban jellemzően különféle mezőgazdasági terményeket fuvaroznak Somogyban – tájékoztatta lapunkat a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága. – A legtöbb áru Kaposvárt, Nagyatádot, Somogyszobot és Taszárt érinti, a pontos adatokról a fuvarozást végző társaságok nyilatkozhatnak.

A cukorrépa, az árpa, s a fafeldolgozás termékein kívül ócskavasat szállítanak jellemzően vasúton. A MÁV arról is beszámolt, hogy a térség forgalmára legjellemzőbb a cukorrépa beszállítása, amely az eddigi gyakorlatnak megfelelően szeptembertől január végéig tart: nagyjából 750 ezer tonna mennyiséget visznek, napi 7500 tonna ütemezéssel. Az áru csaknem 70 százalékát vasúton továbbítják, a többit közúton szállítják, s az előre jelzett mennyiség a tavalyihoz képest nem változott.

– A jelenlegi áruszállítási igényeket figyelembe véve a vasúti áruszállítás a nagy mennyiségű ömlesztett áru fuvarozása esetén leginkább versenyképes – közölték. – A MÁV törekszik arra, hogy a szerződésben lévő vállalkozások elvárásainak teljes mértékben megfeleljen.

A cég igyekszik megőrizni versenyképességét a közúti szállítással szemben. Ezért különféle vasúti gyűjtő fuvarozás ösztönző elemeket vezettek be, s további intézkedéseket is hoztak. Lezárult a 41-es számú vasúti fővonalon a Dombóvár–Kaposvár felújítása, s az év végéig befejeződik a 36-os vonalon a Kaposvár–Fonyód szakasz korszerűsítése. Szakemberek szerint ez nagyban elősegíti majd a Lepsény és környékén termelt cukorrépa vasúti szállítását. A MÁV kitért rá: folyamatosan szem előtt tartják a fuvarozást végző vasút vállalatok igényeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában