Helyi gazdaság

2017.10.31. 21:00

Vonzó pálya a mezőgazdaság

Több mint százan keresték fel szerdán a Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakképző iskola nyílt napját: a megye távolabbi településeiről is érkeztek pályaválasztás előtt álló diákok. Akadtak olyan fiatalok, akik a gazdálkodó szülőkkel együtt keresték fel a rendezvényt. Jól felfogott érdek a szaktudás megszerzése, a családi gazdaságokban már a nemzedékváltásra készülnek.

Harsányi Miklós

– Különösen a növénytermesztés érdekel, ha végzek, a mezőgazdaságban szeretnék majd dolgozni – mondta a 16 éves Nemes Bence, aki osztálytársaival együtt tájékoztatta a tovább tanulni vágyó fiatalokat. Bőséges a választék: a kaposvári tanintézményben a szakgimnáziumi képzésen kívül szakközépiskolai oktatás is folyik. A gazda és a lovász szakma mellett érettségizhetnek a fiatalok, s a technikusi képesítés megszerzésére is lehetőséget biztosítanak. Torma Sándor igazgató kifejtette: alapos elméleti és gyakorlati tudással vértezik fel a tanulókat. A szakgimnazisták szinte kivétel nélkül tovább tanulnak, nagyjából 26 százalékuk az egyetemre jelentkezik, a technikusoknál jóval magasabb ez a mutató. Több mint 50 százalékuk szeretne diplomát szerezni. A középiskolának jelenleg 390 tanulója van.

– Több pályaválasztás előtt álló fiatallal és szülővel is elbeszélgettem, s egyértelműen megerősítették: megyénkben nagy érdeklődés övezi a mezőgazdaságot – hangsúlyozta az igazgató. – Azok részéről is ez tapasztaltam, akik családi gazdaságot működtetnek. A szülők, nagyszülők tudatosan gondolnak a nemzedékváltásra, azt szeretnék, ha a vállalkozás tovább működne, s hosszú távon is megélhetést biztosítana a gyerekeknek. A felnőttek tudják: az eredményes munkához megfelelő elméleti tudásra és szerteágazó gyakorlatra van szükség.

Megtudtuk: november 22-én újabb nyílt napot szerveznek a kaposvári mezőgazdasági szakközépiskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában