életmunka

2018.02.28. 11:30

Egyre többen lépnek be a nyugdíjas szövetkezetekbe

A közérdekű nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás előnyeiről és feltételeiről tartottak előadást a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál működő humán erőforrás szakmai klub nyílt rendezvényén a Pannon-Work Nyugdíjas Szövetkezettel közös szervezésben.

K.G.

Az előadáson elhangzott: a cégeknek előnyös ez egyszerű, rugalmas és költséghatékony foglalkoztatási forma. A járulékkedvezmény miatt kisebb bruttó bérrel érhető el a normál foglalkoztatás nettó bére, nincs szabadság és nincs betegszabadság, táppénz, és nem kell a munkavállaló bejelentésével bajlódni.

Torma Beáta munkajogi tanácsadó szerint az időseknek is előnyöket nyújt ez a munkaforma. Miközben a nehéz a magyar munkaerő-piaci helyzet, hazánkban mintegy kétmillió nyugdíjas él, akiknek egy része teljes vagy részmunkaidőben szívesen visszatérne a munkaerő-piacra. A munka-és élettapasztalataikra ma is szükség lenne. A nyugdíjas szövetkezetekben 4-6 órában is lehet elfoglaltságot találni, az idősek számára pedig fontos az aktivitás szociális formájú megőrzése. Emellett jelentős pénzkereseti lehetőséget jelent az átlagnyugdíj mellett. Ez a tanácsadó szerint költséghatékony is, hiszen csak SZJA fizetési kötelezettségük van a nyugdíjasoknak.

A szövetkezet rugalmasságot biztosít: ha egy nyugdíjas nem akar folyamatosan dolgozni, megteheti, ha nem egyfélét szeretne, esetleg többféle munkát is kipróbálhat. Az sem gond, ha egy hétig nem akar dolgozni, vagy nyáron az unokák miatt nem vállal munkát, hiszen nincs folyamatos munkavállalási és foglalkoztatási kötelezettség. Torma Beáta szerint Somogyban is egyre népszerűbbek a nyugdíjas szövetkezetek. Megoldást jelenthetnek a kereskedelem problémáira. A megyében már sok termelő cégnél foglalkoztatják vissza a nyugdíjasaikat, más idősek könnyű fizikai munkát vagy adminisztratív munkát végeznek a nyugdíjas szövetkezetek keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában