kalória

2018.02.10. 15:30

Kampánnyal ösztönöznék a sertéshús fogyasztását

Több évnyi válság után végre kezd helyreállani a hazai sertéságazat – jelentette ki az Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár. Ennek hosszú távú fenntartása érdekében sertéshús fogyasztás ösztönző kampány indul. Somogyban pedig a Kaposvári Egyetem a régió húsfeldolgozóival karöltve dolgozik a megfizethető jó minőségű hazai sertéshús előállításán.

Góz Lilla

Rádiós, televíziós, nyomtatott és online újságokban, valamint plakátokkal hívja fel a fogyasztók figyelmét a jó minőségű sertéshús fogyasztásának jelentőségére az Agrármarketing Centrum és a szaktárca. Továbbá áruházi kóstoltatásokkal és látványfőzésekkel igyekszik megismertetni a vásárlókat a legízletesebb termékekkel. Országszerte hét héten keresztül, több üzletlánc, közel 30 üzletében mutatjuk be a vásárlóknak a sertéshúsból készült finomságokat. A „Hazai ízek, hazai asztalokon 2018” elnevezésű, szakiskolák szakácsversenyének döntőjén pedig tarjából kell elkészítenie a diákoknak az ételeket. Az elmúlt 20 évben a sertéshús fogyasztás több mint 30 százalékkal csökkent hazánkban. Napjainkban évente átlagosan már csak 250 ezer tonna, vagyis fejenként mindössze 25 kilogramm sertéshús kerül az asztalunkra. Ez kevesebb, mint napi 10 dekagramm.

Szijártó Gábor 2012-ben húsz kocával kezdett állattenyésztésbe Somogyszilban, most pedig kétszáz kocája van a szaporulattal együtt. Azt mondja: az elmúlt 16 év alatt a hullámzó felvásárlási árak miatt nem volt könnyű helyzetben. Felidézte: 2016-ban 270 forint volt a felvásárlási ár, most pedig 330 forint körül mozog.

– A tavaly megemelt állatjóléti, gyógyszer-támogatások segítették működésünk, enélkül úgy gondolom mínuszosok lettünk volna – tette hozzá az állattartó.

Továbbá fontosnak tartja, hogy folyamatosan fejlődjön, ezért pályázott komplex telepkorszerűsítésre.

2011 decemberében került kidolgozásra a Kaposvári Egyetem vezetésével a Dél-Dunántúli Regionális Sertés Program.

– Ennek célkitűzései integrálásra kerültek az országos programba, első jelei már nyomon követhetőek – mondta el Tossenberger János. Az Agrár-és Környezettudományi Kar dékánja hozzátette: egy olyan kiváló minőségű, biztonságos, de megfizethető sertéshús előállításán dolgozunk továbbra is, amely elsődlegesen hazai és a régióban előállított alapanyagok felhasználásával, a régió meglévő fejleszthető és fejlesztendő kapacitására épül, alapvetően a régió lakosságának ellátását szolgálja.

A jövőben szeretnének újabb költséghatékony tenyésztési-, tartástechnológiai, takarmányozási, állategészségügyi megoldásokat kidolgozni és megvalósítani. Európában egyébként az első hibrid sertést a Kaposvári Egyetemen állították elő az 1960-as évek második felében.

A sertéságazat kibocsátása 2017-ben mintegy 240 milliárd forint volt, ami a mezőgazdaság összes kibocsátásának 9,4 százaléka. 17 ezer embernek biztosított megélhetést, a sertéshúst feldolgozó ágazatokban pedig további 7600 ember talál munkát. A tárca az elmúlt időszakban több jelentős intézkedést jelentette be, és valósított meg. Az uniós közvetlen támogatásban nem részesülő sertéságazat támogatása 6 milliárd forintról 17,8 milliárd forintra emelkedett az állatjóléti támogatásokon keresztül. Egyéb jogcímeken újabb 15,4 milliárd forint támogatás érkezett az ágazatba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában