harc a hajlékért

2018.06.06. 11:30

Drágultak, de így is keresettek az a somogyi albérletek

A munkaerőhiány húzza az albérletárakat Somogyban: egyre több cég kényszerül rá, hogy lakást béreljen, vagy lakbértámogatást fizessen, ha dolgozót akar. Május óta átlagosan tíz százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Augusztustól pedig Kaposváron az albérletet kereső diákok miatt újabb lendületet vehet a drágulás.

Góz Lilla

– Látszik, hogy nőtt a kereslet a kaposvári albérletekre, ezek a lakások nagyon hamar megtalálják új lakójukat – mondta el Boldizsár Balázs. A Boldingatlan Kft. Ingatlanközvetítő és Értékbecslő Iroda tulajdonosa hozzátette: havi 50 ezer forint alatt nem találni Kaposváron lakást, átlagosan 60 ezer havonta rezsivel és a tulajdonos kéthavi kauciót kér.

– Nem ritka, hogy órák alatt kiadásra kerül egy lakás. A kétszobás belvárosi vagy belváros közeliek a legnépszerűbbek, de a lakótelepiekre is van kereslet. A bútorozottság másodlagos szempont – mondta el Boldizsár Balázs. Azt tapasztalják: a bérlők a jobb minőségű ingatlant keresik, ahova azonnal be tudnak költözni. Leginkább a dolgozók, vagy nekik munkáltatójuk keres bérelhető ingatlant, a diákok csak a felvételi eredményeket követően indulnak meg az albérletekért.

– Élénkült a kereslet, húsz százalékos drágulást tapasztalunk – mondta el Zsobrák Zita. A Kaposingatlan értékesítési vezetője hozzátette: a hatvan négyzetméteres ingatlant keresik leginkább náluk, hatvanezer alatt nem találni már albérletet.

– Nem az egyetemisták vannak a legnagyobb számban a piacon. Ügyfeleink között szerepelt több család, akik a hiteleik miatt úsztak el és emiatt béreltek volna ingatlant. De a legnagyobb számban a munkavállalók keresnek meg minket. Itt találtak állást és napi szinten az ingázást nem tudják megoldani lakhelyükről – mondta el Zsobrák Zita.

– Dolgozóink albérleti hozzájárulást kapnak, a bérlemény költségének a felét támogatjuk – mondta el Kocsis Péter. A nagyatádi Büttner Kft. értékesítési vezetője hozzátette: jelenleg egy szolgálati lakásuk van, de terveznek a jövőben további ingatlanok vásárlását a távolabb érkezők munkavállalók elszállásolására.

A Kométa 99 Zrt. – nél több munkakörre más megyéből érkeznek dolgozók.

– Számukra munkásszállón való elhelyezkedést tudunk biztosítani vagy a munkába járásukat támogatjuk. Tagjai vagyunk a kaposvári foglalkoztatási paktumnak, közösen próbáljuk a dolgozók jövőbeli lakhatását biztosítani – mondta el Bódi Kriszta, a Kométa 99 Zrt. marketing igazgatója.

– Csak a megyéből minden munkakört nem tudunk betölteni, érkeznek dolgozók hozzánk távolabbról is – mondta el Ihárosi Péter. A Sefag Zrt. szóvivője hozzátette: szolgálati lakás hálózatot tartanak fenn, továbbá a jogszabályban előírt feltételrendszer mellett albérleti támogatást adnak.

– Több munkavállalónk távolabbról szegődött Kaposvárra – mondta el Dávidházi Bálint. A Magyar Cukor Zrt. HR vezetője hozzátette: a dolgozó választja ki a cafeteriából, hogy lakástámogatásra szeretné-e költeni juttatását. Továbbá most dolgozza át a lakáscélú támogatási rendszerét vállalat.

– A Vajdaságból is érkezett munkavállalónk – mondta el Egyed Linda. A Fino Food Kft. ügyvezetője hozzátette: egyedi megállapodás alapján támogatják dolgozóik lakhatását, amely megkötésekor figyelembe veszik az általuk betöltött munkakörüket is.

Tavalyhoz képest országszerte átlagosan tíz százalékkal emelkedtek az albérletek árai, Budapesten tizenöt százalékos a drágulás. Debrecenben 88 ezer forintos, Szegeden 85 ezres, Pécsett 95 ezres, Miskolcon pedig 70 ezer forintos szintnél jár az albérletek átlagára. Budapesten nincs olyan kerület, ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forintnál olcsóbb lenne, a fővárosi bérleti díjak átlaga pedig 149 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik