Nemzetközi Konferencia

2019.09.12. 17:34

Második alkalommal rendeztek Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferenciát a Kaposvári Egyetemen

Az élelmiszer ne csak fizikai szükséglet legyen, hanem élményt is adjon.

Góz Lilla

A Kaposvári Egyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvényén gazdasági és gasztronómiai szakemberek az élelmiszer turizmusban rejlő lehetőségekről tanácskoztak, ahol zselici lepénnyel is megkínálták a vendégeket.

– Az élelmiszer ne csak tápláló anyag forrás, hanem kultúránk része, a hagyományok őrzője is – mondta el a konferencián Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem rektora. Kiemelte, hogy az ENSZ egy felmérése szerint az emberek 87 százaléka ha úti célt választ, döntő szerepet játszik a gasztronómia, több egyéb fontos aspektus mellett ezért sem, mindegy, mit teszünk az asztalokra.

 

– A turizmus a GDP 11 százalékát adja és dinamikusan fejlődik – mondta el Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A turizmus kiszolgálásában mindig is részt vettek a kistermelők, ezért a kamra nagyon sok energiát fordí arra, hogy a vendéglátósokkal összehozza őket. Megjegyezte: egyre többen látogatnak el a kistermelői piacokra, ahol a termelő arcát, nevét adja termékéhez. – Ha elérjük azt, hogy közvetlen kapcsolat alakul ki a vevő és az eladó között, a rövid ellátási lánccal kikapcsoljuk a profitlefölöző kiskereskedelmet.

Dalibor Kezele, a Podravka igazgatója szintén részt vet a szakmai találkozón, elmondta: a közelmúltban több somogyi településsel kötöttek szerződést, akik uborkát szállítanak be a horvát vállalatnak.

– Nagyon fontos ez a program, hogy továbbra is minőségi alapanyagot tudjanak előállítani termelőink – emelte ki az igazgató. A konferencián elhangzott, egyre több glutén és laktózmentes élelmiszerre van szüksége a piacnak. – Hasonló módon üzemel az oldal, mint a szálláskeresők, különböző paraméterek alapján, mint például ha gluténmentes cukrászdát keresel Kaposváron, kihoz egy listát, hol tudsz ennek megfelelően sütizni – mondta el Bódi Kriszta, a www.menteshelyek.hu tulajdonosa. A GFK kutatásai szerint a magyar lakosság 10 százaléka glutén-és laktózérzékeny.

Átmentik az ősi fajtákat

– Kiemelten fontos a kormány számára a génmegőrzés, ennek érdekében indult idén a génmegőrzési stratégia, amely négy évre szól – mondta a Kaposvári Egyetemen rendezett környezetgazdálkodási konferencián Rácz András. A környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a génmegőrzés fejlesztésére 12 milliárd forintot biztosít a kormányzat. Ennek részeként mintaprogramok indulnak a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelméért. Megjegyezte: az egyik mintaprogram a Kaposvári Egyetemmel közösen valósul meg, ugyanis a magyar parlagi szamárnak itt van egy olyan nagyobb állománya Bőszénfán.

– A génmegőrzés soha nem volt ennyire aktuális, mint ma – mondta el Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem dékánja. Hozzátette: vannak hagyományos állatfajtáink, mint például a magyar tarka, amely esetében olyan genetikai előrehaladást tudtak elérni a tenyésztők, hogy ma egy versenyképes és iparszerű termelésre is alkalmas vált a fajta, ugyanakkor a klasszikus besorolás szerint ez egy veszélyeztetett fajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában